Zanimljivosti

Od venčanja do PATROLNIH ŠAPA: Ovo su najšarenije PINJATE u Srbiji, a pravi ih jedna PERUANKA

Nadia-Vragolic

Iz rodnog Perua mnogo toga joj nedostaje (posebno hrana), ali je život u Srbiji, uz supruga Dejana (39), ćerku Nataliju (5) i sina Diega (1) napravila lepim, tako da ne oseti često da je od svoje otadžbine udaljena na hiljade kilometara.

Nadia Vragolić (36) je Peruanka u Beogradu o čijim pinjatama se nadaleko priča i koja je u našu prestonicu donela duh Latinske Amerike i radost slavlja stanovnika tih nama dalekih država.

Na početku razgovora za Priče sa dušom u svojoj radionici priča mi kako je za nju svaki dan praznik, kako ne treba čekati rođendan ili venčanje da bi se draga osoba obradovala, već da treba živeti u trenutku i radovati se malim stvarima.

Čejs iz Patrolnih šapa je izuzetno tražen. Inspiraciju za pinjate dobila je u Srbiji i nije ih pravila u Peruu. Ipak, otkrila mi je da u njenoj zemlji radionice poput ove u Beogradu mogu se naći skoro na svakom ćošku.

Na ideju da počne da se bavi izradom dekoracija za slavlja, a posebno pinjata došla je povodom prvog rođendana svoje ćerke Natalije 2012. godine. Seća se da nigde nije žurila i da se ta ideja polako rađala i razvijala u njenim mislima.

– Posle proslave počela sam iz hobija da pravim pinjate, da vežbam i da se usavršavam. Dve godine kasnije suprug i ja smo ostali bez para, on je rešio da se vrati na brod na kojem je prethodno radio, a ja sam sebe bacila u vatru i nastupila na Dečjem sajmu. U roku od tri dana trebalo je napraviti 10 pinjata. Bio je to veliki izazov za mene pogotovo jer sam tada slabo govorila srpski jezik. Ipak, zakupila sam štand, publika je lepo reagovala, a ja sam posle toga počela da razmišljam o otvaranju firme – seća se Nadia.

A kako izgledaju te famozne pinjate koje moja sagovornica ručno pravi?

– Osnova igračke je balon koji mažem „lepkom“ od brašna i vode, a zatim uvijam u novine ili u beli papir. Posle 24 sata sušenja krećem sa ukrašavanjem i pravljenjem krajnjeg proizvoda raznim ukrasnim papirima i elementima. U zavisnosti od oblika neke pinjate se prave od kartona. Unutra stavljam slatkiše (bombone, čokoladne bananice ili bilo šta od kupovnih poslastica) kao i konfete. Kada se okupe na rođendanu deca posebnim štapićima pokušavaju, jedan po jedan dok stoje u redu, da razbiju pinjatu i podele ono što je unutra. Kod mene u Peruu mališani viču „Rompe la piñata“, što znači „Razbij pinjatu“ i posle se raduju kada u tome uspeju. Zanimljivo je da je pinjata najpoznatija u Meksiku, iako je poreklom iz Kine, odakle ju je Marko Polo doneo u Evropu – objasnila mi je Nadia.

Ništa bez slatkiša i konfeta

Njeni klijenti u Beogradu prvo su bili stranci i to najčešće iz latino-američkih država, jer se sa njima najviše druži. A kada se pročulo za Nadiinu kreativnost i pozitivnu energiju, dobra priča je reklamom od usta do usta stigla i do Beograđana.

– Između rođenja ćerke i sina radila sam samo pinjate, a onda sam, kada je Diego malo porastao odlučila da proširim posao i da krenem da se bavim i dekoracijama za venčanja, diplomiranja i za sve vrste proslava. Tako je nastao moj Confetti, koji reklamiram na fejsbuku – priča mi.

Iako je gotovo stalno na brodu, suprug je uvek podržava i bodri. Najteži trenutak bio je kada je, na dan dobijanja srpskog državljanstva opljačkana u Beogradu i ostala bez pasoša i svih dokumenata, u osmom mesecu trudnoće.

– Ali, i to je bio znak da treba da malo usporim, da se posvetim deci i da posle porođaja nastavim svoju misiju – seća se Nadia, koja se sa Dejanom upoznala baš na brodu.

Nadia je skoro svakog dana u svojoj radionici, a kad ima posla, zbog čuvanja dece, radi i u svojoj kući. Na slici je sa suprugom Dejanom i ćerkom i sinom

– Oboje smo radili kao konobari, a zaljubili smo se jedno u drugo u Portoriku. Nisam osećala da će sve to među nama biti ozbiljno, ali kao što vidite, evo me u Srbiji, gde živim od 2010. godine, kada smo imali predivno tradicionalno venčanje. Srbiju volim koliko i Peru. To je zemlja u kojoj su ljudi velikodušni i srdačni i koji uvek hoće da pomognu, pogotovo komšije. A toga nema u toj meri u inostranstvu. Ne mogu vam opisati kako me je lepo prihvatila Dejanova porodica – ponosna je Nadia.

Dok razgovaramo, slučajni prolaznici u Bulevaru Despota Stefana vire kroz izlog jer ih privlači šarenilo boja i pinjate u obliku popularnih crtanih junaka Patrolnih šapa, Sunđer Boba, Diznijevih likova, trolova, čak i jedna uskršnja pinjata. Nadia mi pokazuje svoju opremu za rad – makaze, silikonski lepak, krep papir, svileni papir koji kupuje u inostranstvu i brojne druge džidža-bidže i sitnice koje koristi kako bi ostvarila sve želje svojih kupcima.

– Dajem najbolje od sebe. Vidite, ovde je girlanda za jedno venčanje, evo je lobanja iz Meksika koja je poslužila kao inspiracija, imam i poklone za prosidbe, radila sam i etikete i ukrase za flašice za vino koje su poklonjene za Osmi mart. Tu su i držači za čokoladice i kapkejkove. Mladencima i slavljenicima pravim kompletnu dekoraciju povodom njihovog najlepšeg dana. Nema ograničenja kada je mašta u pitanju, svaku ideju je moguće sprovesti u delo – rekla mi je Nadia, koja posebnu feštu pravi za rođendane svoje dece, kao i za svoj divan dan, dok je suprug na svoj rođendan uvek na brodu, pa njemu pinjate pravi po povratku u Srbiju.

P.S. Ostale fotografije Nadiinih radova možete pogledati OVDE, a vašu pinjatu za slavlje možete rezervisati putem telefona 063 252468.

 

 www.pricesadusom.com