Aktuelnosti RS

Od 15. aprila u Srpskoj nije potrebna zimska oprema, AMS RS savjetuje kontrolu tehničke ispravnosti vozila

Gume

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podsjeća sve vozače u Republici Srpskoj i BiH da od nedjelje, 15. april 2018. godine, prestaje obavezna upotreba zimske opreme i da vlasnici trebaju da pripreme svoja vozila za otežane ljetne uslove odvijanja saobraćaja.

Samo održavanje kolovoza u toku zime, koje podrazumijeva čišćenje snijega i leda, te posipanje soli i pijeska, dovodi do oštećenja na karoseriji motornih vozila, pojavi rđe na dijelovima karoserije, rđe i oštećenja na sklopovima kočionog i upravljačkog sistema.

[ads1]

Nastaju oštećenja na točkovima, pneumaticima, elementima oslanjanja, amortizerima, sponama, lafetima, silent blokovima… Iz tih razloga AMS RS savjetuje vozače da zamijene zimske za adekvatne ljetne gume, preventivno prekontrolišu tehničku ispravnost njihovih vozila i uklone eventualne nepravilnosti.

Vozači ostavljaju vrlo mekane zimske gume i koriste ih tokom ljetnih mjeseci kada se temperature asfalta penju preko 40 stepeni Celzijusa. U pravilu te gume su namijenjene za upotrebu do 10 stepeni Celzijusa, a u ljetnim uslovima se doslovno deru, tope i što je najgore, imaju minimalnu trakciju. To znači da auto sa takvim gumama ljeti koči i preko 50 odsto lošije nego sa ljetnim gumama, dok su posljedice poput klizanja u zavojima i gubitak kontrole nad automobilom prilično izvjesne čak i na niskim brzinama.

[ads2]

Pored samog habanja i trošenja koje direktno određuje vijek gume i vrijeme kada ih treba mjenjati i izbaciti iz upotrebe, još jedan faktor koji ima veliki uticaj na kvalitet performansi gume je njena sama starost.

Uz loše skladištenje u neadekvatnom prostoru čak i nova guma proizvedena prije godinu ili dvije neće imati dobre osobine, pa je isto tako važno da i svoje gume skladištite pravilno kada nisu u upotrebi.

ams-rs.com