Breaking News
Home / Zanimljivosti / Tehnologija / OBRATITE PAŽNJU Novi Android virus se pretvara da je apdejt sistema

OBRATITE PAŽNJU Novi Android virus se pretvara da je apdejt sistema

telefon-mobilni-foto-S-PASALIC-872x581

 

 

Istraživači koji se bave bezbjednošću na telefonima, saopštili su da postoji novi Android malver, koji se maskira kao “kritično ažuriranje sistema” i može preuzeti potpunu kontrolu nad uređajem korisnika i ukrasti im podatke.

Ovaj softver je pronađen u aplikaciji pod nazivom “Ažuriranje sistema” koja je potrebno da se instalira izvan Google Play-a, Android prodavnice aplikacija. Jednom kada je korisnik instalira, aplikacija se sakriva i krišom hakerima šalje podatke sa uređaja žrtve.

U kompaniji za mobilnu zaštitu Zimperium, koja je otkrila malicioznu aplikaciju, rekli su da nakon što žrtva instalira zlonamjernu aplikaciju, telefonom može da se upravlja sa daljine.

 

 

Špijunski softver može da krade poruke, kontakte, obilježivače pregledača i istoriju pretraživanja, snima mikrofonske pozive i ambijentalni zvuk i snima fotografije pomoću kamera telefona. Zlonamjerni softver takođe prati lokaciju žrtve, pretražuje datoteke dokumenata i uzima kopirane podatke iz privremene memorije uređaja, prenosi B92.

 

Ova aplikacija se i vješto sakriva, ali i pokušava da izbegne hvatanje, tako što šalje dijelove fotografija sa telefona umjesto cijelih fotografija, i time ne troši veliku količinu podataka.

Izvršni direktor Zimperijuma Shridhar Mital rekao je da je to vjerovatno bio dio ciljanog napada.

– To je nešto najsofisticiranije što smo vidjeli – rekao je Mital i dodao da misli da je mnogo vremena i truda utrošeno na stvaranje ove aplikacije.

– Verujemo da postoje i druge ovakve aplikacije i trudimo se da ih pronađemo što je prije moguće – kaže.

S obzirom da su istraživači potvrdili da je virus instaliran van Google Play prodavnice, sugeriše se da korisnici dobro provjere prije nego što instaliraju bilo šta što nije na provjerenim mjestima poput zvaničnih prodavnica aplikacija, uz napomenu da je najbolje da se aplikacije koje nisu na sigurnim mjestima uopšte ne instaliraju.

 

srpskainfo.com

 

Check Also

viber-telefon-poruka-872x581

VIDEO POZIVI Viber proširio grupne poruke na 30 učesnika

  Aplikacija za komunikaciju Rakuten Viber saopštila je danas da će proširiti kapacitet grupnih video …

Powered by Master Media (TM)