Aktuelnosti Višegrad

Obilježena 44. godišnjica od smrti nobelovca Ive Andrića

foto: fb/Radio Stanica Vgd
foto: fb/Radio Stanica Vgd
Na 44. godišnjicu od smrti Ive Andrića, u Višegradu je položeno cvijeće na spomenik nobelovcu, pored višegradske ćuprije i onaj u Andrićgradu. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine, za roman “Na Drini ćuprija”. Učenici i profesori Srednje škole u Višegradu, koja nosi njegovo ime, prisjetili su se stvaralaštva velikana naše, ali i svjetske književnosti.

Nobelovac Ivo Andrić preminuo je na današnji dan 1975. godine, ostavivši u biljeležnici zapis: “Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čovjeka strah. A kod književnika i svakog `javnog radnika` dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju”.

[ads1]

 

Učenici i profesori Srednje škole “Ivo Andrić” iz Višegrada prisjetili su se stvaralaštva velikog književnika.

– Naš zadatak je da čuvamo uspomenu na njegova djela, da ih čitamo, analiziramo, jer najbolji pisac mentaliteta Bosne, Višegrada i bh. čovjeka jeste naš Andrić – istakla je Dijana Inđić Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti.

54432837_406461380115979_8275995087075278848_o
foto: fb/Radio Stanica Vgd

Zahvaljujući režiseru Emiru Kusturici koji je bio inicijator, Višegrad je dobio Andrićgrad – jedini grad u svijetu posvećen nekom od nobelovaca, ali i Andrićev institut, koji okuplja intelektualnu elitu.

 

[ads2]

 

Anketirani građani Višegrada istakli su da su izuzetno srećni i ponosni što žive baš u Andrićevom gradu djetinjstva, jer, kako kažu, njegova djela im daju smjernice i putokaze za bolji i ljepši život.

Andrićgrad je postao kulturna prestonica Srpske, jer je postao stjecište brojnih kulturnih poslenika, kuturne i intelektualne elite, a svake godine u Višegradu se održava kulturna manifestacija Višegradska staza, posvećena liku i djelu velikog nobelovca.

rtrs