Aktuelnosti Višegrad

Obilježen Dan škole i 124 godine od rođenja Ive Andrića

????????, 10. ??????? /????/ - ??????? ??????????? ?????? ????? "??? ??????" ????????? ?? ??? ????? ? 124 ?????? ?? ?????? ?????????, ????????? ??????? ?? ???????? ??????? ???? ??????????? ??????? ? ? ???????????.

VIŠEGRAD – Učenici višegradske Srednje škole „Ivo Andrić“ obilježili su Dan škole i 124 godine od rođenja nobelovca, polaganjem cvijeća na spomenik Andriću kraj višegradske ćuprije i u Andrićgradu.

Profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić rekla je da je prvi čas u školi posvećen životu i radu Ive Andrića, nakon čega je održan kulturno-umjetnički program.

„Cijeli dan je ispunjen aktivnostima i prisjećanjem Andrića. To je tradicionalno obilježavanje koje organizuje naša škola“, naglasila je Vasićeva.

Ona je istakla da je neophodno sjećati se slavnog književnika, kao i znati Andrićeve citate i misli.

Vasićeva je dodala da je Srednja škola „Ivo Andrić“ uvijek, i u ratnim vremenima, obilježavala Dan škole i godišnjicu Andrićevog rođenja.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku. U Višegradu je završio osnovnu školu, u Sarajevu srednju, a studirao je Filozofiju – Odsjek za slovenske književnosti i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu.

Andruću je 1961. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost za roman „Na Drini ćuprija“.

SRNA – Jovana Borovčanin