Aktuelnosti RS

NESTAŠICA PROFESORA Poslodavcima trebaju i zdravstveni radnici i skladištari

Tehnicka-skola-Gradiska-obuka-foto-Milan-Pilipovic-872x610

 

Ukupno 26.979 osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS našlo je posao u deset mjeseci ove godine, dok se istovremeno  na biro rada prijavilo 16.500 radnika kojima je prestao radni odnos.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS, Miroslav Vujičić, kaže da je najčešći razlog ostanka bez posla prestanak rada na određeno vrijeme. Upravo se zbog tog razloga na evidenciju nezaposlenih prijavilo 6.472 radnika.

 

[ads1]

 

Drugi najčešći razlog je tehnološki višak i po tom osnovu na biro rada se prijavilo 3.778 osoba, zatim sporazumni raskid – 3.291 radnik.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na kraju oktobra evidentirano je 71.477 nezaposlenih, što je za 12.293 osoba ili za 14,7 odsto manje u odnosu na isti period

Posredstvom Zavoda za zapošljavanje zaposleno je 26.979 radnika ili za 8,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

U okviru sedmog stepena stručne spreme (VSS) poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem ekonomista i pravnika, koji su ujedno i najbrojniji na evidenciji nezaposlenih, te profesora matematike i fizike, ljekara i drugih.

Kada je u pitanju srednja stručna sprema, na tržištu rada su najtraženiji medicinske sestre-tehničar, ekonomski tehničari, mašinski tehničari i operateri na računaru.

U okviru trećeg stepena stručne spreme (KV) najtraženiji su skladištari, elektromonteri, krojači, pekari, montažeri, te vozači motornih vozila.

srpskainfo.com

 

[ads2]