SrbijaSvijet

NESPORAZUM ILI OPSTRUKCIJA? Tribunal skriva Mladićeve rezultate?

dru-gde-se-kriju-(2)Martin Meissner_620x0

Generalova odbrana tvrdi da Tribunal skriva medicinsku dokumentaciju. Garancije Vlade predaju tek kada ga pregledaju naši lekari

IZ pritvorske jedinice u Sheveningenu konstantno opstruišu naše zahteve i ne daju nam kompletnu zdravstvenu dokumentaciju generala Ratka Mladića. Ovo, za “Novosti”, tvrdi Mladićev branilac Branko Lukić. Tribunal, međutim, to demantuje. Iz Haga poručuju da je posredi nesporazum, i da je potrebno održati sastanak i to razjasniti.

Advokat Lukić naglašava da poslednjih devet meseci stalno traže Mladićevu medicinsku dokumentaciju.

– Dostavljaju nam nalaze na kašičicu. Pozivaju se na neka besmislena pravila, traže preciziranje i odugovlače. Šta ima nejasno ako se kaže dajte nam sve? – navodi Lukić. – Pokušavaju da nas dovedu u situaciju, da kad naši lekari dođu, da nemaju sve potrebne medicinske papire i ne mogu da obave odgovarajući pregled. Tako njihov nalaz ne bi bio potpun i sveobuhvatan.

[ads1]

Iz Tribunala su u utorak objavili da su Ratku Mladiću u februaru ove godine dostavili celokupnu dokumentaciju iz njegovog zdravstvenog kartona. Kažu da je u maju prihvaćen zahtev zatočenog generala da mu se nakon svakog pregleda ili intervencije dostavljaju dve kopije lekarskog izveštaja, ali ne kažu da li su to i činili. Krajem avgusta odbrana je tražila sve skenere, doplere i ostale testove, koji su rađeni i drže se u elektronskoj formi, a uprava je zahtevala da se izjasne na koje konkretno misle.

Tribunal na kraju navodi su 26. septembra na disku obezbedili kopije slika svih dijagnostičkih testova koji su mu u pritvoru radili stručnjaci mimo zatvorskih lekara. Kažu i da su pozvali Mladićevog pravnog savetnika da dođe na sastanak da se razjasne stvari i ustanovi procedura oko budućih zahteva za dobijanje medicinske dokumentacije, ali on na to još nije odgovorio.

Garancije koje je Vlada Srbije dala za Ratka Mladića, kako bi se mogao lečiti u bolnici u Beogradu, generalova odbrana proslediće Tribunalu u Hagu tek kad Mladića pregledaju srpski lekari. Zahtev za puštanje na bolničko lečenje branioci mogu podneti tek kad doktori daju svoj nalaz i mišljenje. Zasada su zatražili da se taj pregled generala, zbog komplikovane procedure, omogući bar u poslednjoj nedelji oktobra, ali još traje natezanje sa sudskom birokratijom oko preciziranja termina.

[ads2]

Lukić nam kaže da je Mladićevo stanje poslednjih meseci drastično pogoršano:

– On stalno ima pritisak 160 i više, a to je nedopustivo za ljude koji su imali tri moždana udara. Šećer mu pravi ozbiljne probleme. Sve je to posledica pogrešnog lečenja. Ne primenjuju kardiološke standarde iz EU i SAD za takve bolesnike, već standarde lekara opšte prakse za zdrave ljude.

BLANKO GARANCIJA

POŠTO još nije predat zahtev za privremeno puštanje Mladića na lečenje u bolnici, Vlada Srbije je dala blanko garanciju. To znači da nije određen rok ili period kada bi mogli da garantuju za njega, već da je država spremna da ga preuzme kad god bi ga sud pustio.

novosti.rs