Zanimljivosti

Naspavajte se dobro u pet sati

spavanje6-300x170

U današnje vrijeme veliki broj nas vodi prilično dinamičan život i često se nalazimo u situaciji da ne spavamo dovoljno da bismo se oporavili i spremni dočekali sljedeći dan.

Vjerojatno vam se često događa i da pomislite da biste voljeli da dan traje duže od 24 sata.

Ako ste od onih koji pate od kroničnog nedostatka vremena, ako zbog posla morate rano ustajati, vjerojatno u snu provedete samo 4 do 5 sati. Za sljedeći dan imali dovoljno energije i bili vitalni, predlažemo vam da slijedite tehnike koje vam predstavljamo.

Kada legnete, opustite se. Nemojte razmišljati o događajima koji su obilježili dan, o ranijim iskustvima, problemii i izazovima. Umjesto toga, pomislite na nešto lijepo, umirujuće, nešto što vam prija. Možete pustiti i neku laganu glazbu.

Pred spavanje se nikako nemojte prejesti ili nešto grickati. Ako to prakticirate organizam će iu toku sna trošiti energiju kako bi svario ono što ste pojeli i sljedeći dan se nećete osjećati svježe.

Koristite posebne dodatke za spavanje, poput vrećice s aromatičnim ljekovitim biljem.

Ako je potrebno, koristite povez za oči i čepiće za uši.

Prije spavanja prakticirajte tuširanje toplom vodom. Ovo ne samo da je neophodno zbog osobne higijene, već je i idealno sredstvo za “ispiranje” svih emocija i iskustava prikupljenih tijekom dana. Na ovaj način ćete se opustiti i osloboditi napetosti nagomilane tijekom dana.

Kada legnete, utoplite se. Toplina, naravno umjerena, opušta tijelo.
Da bi se organizam adaptirao na san koji traje 5 sati potrebno mu je oko mjesec dana. Postupno ćete se naviknuti na ovakav ritam i taj vremenski period će biti sasvim dovoljan za oporavak odnosno prikupljanje nove energije.

Odredite jedan dan u tjednu tijekom kojeg ćete odspavati punih 8 sati. Dobro je da to bude jedan dan tijekom tjedna.

Ležite prije ponoći. Dokazano je da se brže zaspi ako se legne prije ponoći, ai da su dva sata spavanja nakon ponoći ista kao jedan sat spavanja prije ponoći.

Uz adekvatan krevet, dobro raspoloženje i opuštanje pred noćni odmor moći obnoviti potrebnu energiju u roku od 5 sati. Želimo vam da uspijete u tome!

narodnilijek.com