Hrana i piće

Namirnice koje mogu uticati na raspoloženje

677z381_Nezdrava-hrana-1-Foto-Piksabej

 

Prerađena hrana, gazirani napici, prelivi, peciva od belog brašna, alkohol… samo su neki od proizvoda koji se dovode u vezu s pojavom anksioznosti i depresije

Neke namirnice mogu da utiču na pojavu anksioznosti ili depresije. Krivci su belo brašno, šećer u svim oblicima, transmasti, zaslađivači, aditivi…

Prerađena hrana

Ako jedete mnogo prerađenog mesa, prženu hranu, rafinisane žitarice, slatkiše, peciva i mlečne proizvode s visokim procentom masti, veća je verovatnoća da ćete biti uznemireni i depresivni. Ishrana puna žitarica bogatih vlaknima, voća, povrća i ribe može vam pomoći da ostanete zdraviji.

 

[ads1]

 

 

Soja-sos

Soja-sos je osnova mnogih istočnjačkih jela, a treba da ga izbegavaju osobe koje su osetljive na gluten. Ako ste osetljivi na gluten, a konzumirate namirnice koje ga sadrže, to može izazvati anksioznost ili depresiju.

Voćni nektari i sokovi

Vlakna u voću ispunjavaju vas i usporavaju način na koji vaša krv uzima energiju. Bez tih vlakana, samo pijete hranljivu vodu sa šećerom koja vam može brzo podići energiju, ali će se ona isto tako brzo i spustiti. To vas može ostaviti gladnim i ljutim. Jedite voće ako vam treba nešto slatko. Kad ste žedni, pijte vodu.

Gazirani napici: obični, dijet i energetska pića

Sadrže šećer i/ili zaslađivače, aditive (kofein itd.) i ugljen-dioksid i dokazano je da su direktno povezani s depresijom. Previše kofeina koji ova pića sadrže takođe može biti loše za anksioznost. Energetska pića mogu izazvati aritmiju, anksioznost i probleme sa spavanjem.

Tost-hleb i peciva od belog brašna

Belo brašno i proizvodi od njega su osnova lošeg savremenog načina ishrane. Prerađeno belo brašno od kojeg se pravi brzo se pretvara u šećer u krvi nakon što ga pojedete. To može izazvati skokove energije i brze padove koji mogu biti loši za anksioznost i depresiju.

 

Krofne i mekike

Svi ih volimo, a male poslastice s vremena na vreme mogu vam pomoći u raspoloženju. Ali samo da znate: krofne imaju sve pogrešne vrste masti, prerađeno belo brašno s malo ili nimalo vlakana za usporavanje apsorpcije i puno dodatog šećera.

Razni prelivi, umaci i marinade

U nekim industrijskim prelivima, umacima i marinadama ima dosta šećera. Ali šta je sa „lajt” prelivima „bez šećera”? Mnogi svoju slast duguju aditivu aspartamu, veštačkom zaslađivaču povezanom s anksioznošću i depresijom. Proverite sastojke ili, još bolje, napravite svoj preliv.

Kečap

Uglavnom ima paradajz, ali i puno šećera. Četiri grama po kašičici, tačnije. A „lagane” stvari mogu imati veštačke zaslađivače koji bi mogli biti povezani s anksioznošću i depresijom. Umesto toga probajte domaći sok od paradajza koji ne sadrži šećer ili svež paradajz.

Kafa

Ako niste navikli, kofein u kafi može vas učiniti nervoznim. Takođe bi vam mogao poremetiti san. Nije lepo čuti, ali istina je da ne smanjuje anksioznost ili depresiju. I kod odvikavanja od kofeina možete se osećati loše.

 

[ads2]

 

 

Alkohol

Čak i malo alkohola može da vam pokvari san. Nedostatak odmora može izazvati anksioznost i depresiju. Međutim, jedno piće moglo bi da vam smiri živce i učini vas društvenijim. Ključ je umerenost: jedno piće dnevno za žene, a dva za muškarce.

Šlag

Šlag izgleda moćno, naročito kad ga dodajete u kafu ili neku poslasticu. To je šećer, uz koji dodajete oko dva grama transmasti po porciji. A transmasti su, prema istraživanjima, povezane s depresijom.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

politika.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.