Zanimljivosti

Najspektakularniji putevi na svetu

seat-10-puteva-02

Seat

Kada su putevi u pitanju neko voli uspone i velike visine sa kojih se pruža fenomenalan pogled, drugi pak vole dugačke pravce sa prolazima kroz parkove, doline ili romantične predele. Sve su to putevi, a Seat je napravio izbor i predstavio deset najspektakularnijih puteva na svetu. Zaključak je da je na kraju krajeva nejlapši onaj put u kojem može da se uživa u svom automobilu gde god da vodi.

1) Transfagarasan, Rumunija. Neki ga smatraju jednim od najlepših puteva, bar u Evropi. Dugačak oko 90 kilometara, vijuga kroz brdoviti predeo Karpata. Put je najčešće zatvoren zbog snega od kraja oktobra do juna. Pored divnog pejzaža duž trase nalazi se dvorac Poenari, za koji neki tvrde da je inspirisao Bram Stokerovu priču o grofu Drakuli.

2) Stelvio Pass, Italija. Na nadmorskoj visini od 2.757 metara, to je najviši asfaltirani put u istočnim Alpima. Pored prelepog krajolika, poznat je i po svojih 48 prevoja u samo 24 km sa prosečnim nagibom od 7,6%. Biciklisti znaju da je ovaj deo jedan od najtežih na takmičenju Giro d'Italia.

3) Furka Pass, Švajcarska. Ovaj put postao je veoma popularan nakon filma iz 1964. godine – James Bond Goldfinger. Ispresecani Road 19 je jedan od 30 najviših planinskih prolaza Evrope. Nalazi se u centralnom delu Švajcarskih Alpa, garantuje spektakularan pogled uključujući i čuveni Rhône glečer.

4) Route Napoleon, Francuska. Taj put je dugačak 325 km, a trenutno je deo N85 na putu za Pariz. Od Golfe-Juan i rivijere u Grenobleu, on prolazi regije Provansa-Alpe-Azurna obala i Rhone-Alpes i deo je trase kojom je prošao Napoleon pri povratku na presto nakon godinu dana u egzilu. Put prolazi pored nekoliko velikih ruta i slikovitih gradića.

5) Romantic Road, Nemačka. Ovaj put se proteže 400 km od Würzburg za Füssen u Bavarskoj. On prelazi pored 60 gradova i mesta, na kojima posetioci mogu da vide crkve, katedrale, dvorce i šarmantna srednjevekovna naselja: kao što je Dinkelsbühl, kao i vinogradi i podnožja bavarskih Alpa.

6) Desfiladero de la Hermida, Španija. Proširenje 21 km dugačko čini ovaj tesnac u Cantabriji najdužim u Španiji. Može mu se prići preko N-621 puta, pruža fantastičan pogled na strme krečnjačke stene od kojih se neke uzdižu do 600 metara.

7) Atlanterhavsveien, Norveška. Atlantski put dugačak samo 8.72 km spaja nekoliko malih ostrva sa osam mostova, perfektno kombinujući prirodu i inženjerstvo. Nalazi se na samo nekoliko metara nadmorske visine iznad Atlantskog okeana čineći tako pravi izazov za najhrabrije vozače.

8) Ruta 40, Argentina. Jedan od najviših puteva u svetu, dostiže čak 5.000 metara nadmorske visine u Abra del Acay planinskom prolazu. Proteže se 5.200 km od juga do severa, paralelno sa planinskim masivom Anda, prolazi kroz 21 nacionalni park i preko 18 velikih reka. Posle prolaska južne Patagonie postaje jedan od najvećih puteva kroz nenaseljeni predeo u svetu.

9) Great Ocean Road, Australija. Ovaj 243 km dugačak put povezuje Australijsku obalu države Victoria i prolazi pored  London Arch ili The Twelve Apostles, prirodnih formacija krečnjaka nastalih milionima godina erozije na visokim liticama okrenutim ka Atlantskom okeanu. Duž puta nalaze se ribarski gradići, kišne šume i nacionalni parkovi.

10)  Route 66, SAD. Poznat još kao Mother Road, verovatno je inspirisao najviše filmova u istoriji kao što su Easy Rider, Duel ili scena iz Grease. Proteže se preko 4.000 km, prolazeći kroz sedam država, povezuje Chicago i Santa Monicu u Californiji. Jedan od puteva sa najviše mitova na planeti.

 

netauto.rs