Breaking News
Home / Susjedne opštine / Užice / NADOMAK UŽICA: Alhemija zemlje i vatre

NADOMAK UŽICA: Alhemija zemlje i vatre

srb-alhemija (1)_620x0

 

UMETNICI iz čitavog sveta su opet “osvojili” živopisno selo nadomak Užica, jer je u domaćinstvu lončara Milana Savića otvorena 24. međunarodna kolonija umetničke keramike “Zlakusa”.

S obzirom na to da će autori stvarati drevnom, nepromenjenom tehnologijom, jasno je da je Sofiji Bunardžić ponovo uspelo da spoji vekove i meridijane. Jer, pre četvrt veka je vratila u život umirući grnčarski zanat, donevši tako i svetsku slavu pomalo zaboravljenom selu…

– Ovoga puta u Zlakusu je stiglo 11 umetnika iz Italije, Hrvatske, Amerike, Belgije, Rusije, Francuske, Australije i Srbije, a koncepcija kolonije je ostala ista. Umetnici će od ovdašnjih majstora naučiti stari lončarski zanat i svoja dela 17. avgusta peći na otvorenoj vatri – objašnjava autor tradicionalne manifestacije, naglašavajući i to da se posebnost keramike iz Zlakuse ogleda u činjenici da ovde majstori rade na ručnom, drvenom kolu i koriste crvenu glinu pomešanu sa mlevenim kalcitom, pa tako nastaju čuda zemlje, vode i vatre.

 

 

Pokrovitelji kolonije su Ministarstvo kulture, lokalna samouprava u Užicu, Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj i nemački GIZ.

Sofija Bunardžić Foto N. Janković

MISIJA

AKADEMSKI slikar Sofija Bunardžić je dobitnik Nagrade za životno delo kojom je ULUPUDUS krunisao njeno bavljenje keramikom. Zahvaljujući njoj, Unesko je lončariju iz Zlakuse uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

 

 

Inače, pre dve i po decenije, ona je u Zlakusi zatekla samo petoricu preostalih majstora čiji se posao smatrao prevaziđenim, a danas ovde radi više desetina njih… Sofija Bunardžić je trenutno direktor Srednje umetničke škole u Užicu.

 novosti.rs

Check Also

viruss-corona-deposit (6)_620x0

Virus korona u Srbiji: Deset novoobolelih u Zlatiborskom okrugu

    Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 65 osoba sa područja Zlatiborskog …

Powered by Master Media (TM)