ČajničeSusjedne opštine

NAČELNIK OPŠTINE GORAN KARADžIĆ POSJETIO DRŽAVNI POLjOPRIVREDNI UNIVERZITET U VORONjEŽU

17

U sklopu aktivnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u okviru Ljetne škole, načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić je zajedno sa članovima Univerziteta i privrednicima, bio u posjeti Državnom poljoprivrednom univerzitetu u Voronježu u Rusiji.
Tokom posjete održane u periodu od 18. do 26. juna, organizovana su brojna predavanja istaknutih profesora i naučnih radnika na različite teme iz oblasti poljoprivrede i to biljne proizvodnje, zaštite bilja, zdrave ishrane, tipičnih i tradicionalnih proizvoda, agrobiznisa i pedologije.
Ugledni predavači održali su i predavanja iz oblasti jezika, kulture i istorije. Jedno od predavanja održala je direktorica moskovskog Centra za izučavanje savremene balkanske krize i član Senata Republike Srpske Jelena Guskova, a vrlo interesantno bilo je i predavanje ruskog kosmonauta Sergeja Revina o njegovom boravku u svemiru.
Održan je okrugli sto na temu rusko-srpskih odnosa, a na sastanku je bilo riječi o produbljivanju saradnje dva univerziteta, posebno kroz relizaciju zajedničkih projekata, kao i o planu za uspostavljanje rusko-srpskog centra u Republici Srpskoj koji bi služio za transfer tehnologija i saradnju u različitim oblastima.
Svi učesnici delegacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu dobili su sertifikate za učešće u Ljetnjoj školi koje su uručili rektor Univerziteta iz Voronježa prof. dr Buhtjarov Nikolai Ivanovič i pomoćnik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Vitalij Volosenko.
Osim radnog dijela posjete, za profesore i studente UIS-a organizovane su brojne ekskurzije u okviru kojih su posjetili manastire Zadonski, Blagoveštenski i Divnogorski, gradić Panino u blizini Voronježa, poljoprivredni kompleks „Ekoniva“, voronješki okeanarijum, kao i znamenitosti grada Voronježa. Uživali su u različitim sportskim sadržajima, kao i u poetskoj večeri, predstavama i filmovima na otvorenoj sceni. Delegacija je prisustvovala i obilježavanju 22. juna – Dana sjećanja i tuge na početak Drugog svjetskog rata, polaganju vijenaca i odavanju počasti poginulim borcima.
Dva univerziteta nastavljaju saradnju uzvratnom posjetom delegacije ruskog univerziteta koja će boraviti u Istočnom Sarajevu u periodu od 7. do 13. jula. Stvorile su se velike ideje o privrednoj i kulturnoj saradnji, što će usloviti i posjeti Ruske delegacije sa Univerziteta Voronjež 9 i 10 jula opštini Čajniče..
U subotu veče od 20,00 časova biće upriličeno druženje naših studenata sa studentima sa Univerziteta iz Voronježa, a profesori će se upoznati sa znamenitostima u Čajniču. U nedjelju ujutro planirana je posjeta Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

 

 

 

 

 

 

 

 

Gordana Golubić