Breaking News
Home / Susjedne opštine / Čajniče / NA „KROVU“ ČAJNIČA STAZA ZDRAVLjA: Raj za rekreativce po uzoru na holandsku trim stazu

NA „KROVU“ ČAJNIČA STAZA ZDRAVLjA: Raj za rekreativce po uzoru na holandsku trim stazu

44723_cajnice-vezba-na-stazi-zdravlja-r.m_f

RETKO koji grad se može pohvaliti šetalištem kroz šumu, kakvo ima Čajniče.

Staza sa atletskim rekvizitima, bukvalno ide iznad krovova grada. Hodaš, kao da letiš i tako više od tri kilometra. Urađena je u prošlom veku.

Po ugledu na holandske trim staze, prof. Bogdan Maksimović, bivši dekan fakulteta u Sarajevu, uradio je 50-tih godina prošlog veka projekat „Staze života“ u Čajniču, koji je, uz pomoć radnika ovdašnjeg šumarstva, realizovao Vlade Laković, sad već pokojni profesor fiskulture iz Čajniča. Odlaskom Vlada brigu o šetalištu preuzeo je njegov sin, Miloš, diplomirani agronom i sekretar UG „Mi volimo Čajniče“.

– Dužina staze je 3.100 metara, a na njoj je, u kraćim razmacima izgrađeno 10 prepona iz atletskih disciplina. Počinje od hotela „Orjent“, koji dominira iznad grada, a prečicom se gotovo za pet minuta može popeti na početak staze, koja ide iznad centra grada. Ide se nedirnutom prirodom između stoletnih omorika i jela. Praktično prašuma iznad grada. Nedavno smo, radnim akcijama, uz „Stazu“ završili i izgradnju terena za tenis – kaže za „Novosti“ Miloš-Mijo Laković.

U Čajniču se, prema priči dedova naših sagovornika, pre 115 godina, u sadašnjoj bašti zatvorenog hotela „Čajniče“ igrao hokej, jer se centar grada nalazi na 816 metara nadmorske visine. Naravno, igrali su to Austrougarski žandari..

– Članovi Udruženja „Mi volimo Čajniče“ imaju u planu da oforme i školu skijanja, koja je davno ugašena, a u vreme ove pandemije virusa korona imaće za cilj da ovdašnjoj mladosti pruži mogućnost bavljenja zdravim sportom u prirodi, kako bi što manje vremena provodili u kafićima.

Da za „stazu života“ ima nade i budućnosti uverili su nas ovdašnji dečaci, učenici OŠ „Jovan Dučić“ koje smo zatekli u rekreativnom vežbanju.

R. MILOVIĆ – novosti.rs

 

Check Also

167870

U Srpskoj 388 novooboljelih, 21 iz Višegrada, 1 iz Novog Goražda, 4 iz Foče, 3 iz Rudog, 1 iz Čajniča

    Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа …

Powered by Master Media (TM)