Breaking News
Home / Region / MUP Crne Gore: Državljanstvo neće biti oduzimano po automatizmu

MUP Crne Gore: Državljanstvo neće biti oduzimano po automatizmu

20210429170106_359797

 

Državljanstvo Crne Gore nikome neće biti oduzimano po automatizmu, poručili su iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz Ministarstva navode da je MUP počeo provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, BiH i Kosova zbog pretpostavke da, osim crnogorskog, imaju i državljanstvo druge države.

Izvršena je provjera ukupno 2.703 osobe, od kojih će, navodi se, za 2.108 biti pokrenuti postupci za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, dok je za 595 osoba utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo.

 

 

Iz MUP dodaju da će tim osobama biti omogućeno da se izjasne o činjenici i okolnostima da je MUP u saznanju da su dobrovoljno stekle državljanstvo druge države, što je odlučujuće za pokretanje postupka po službenoj dužnosti za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona.

– Shodno članu 31 stav 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu, licima će biti omogućeno da se izjasne davanjem izjave na zapisnik koje državljanstvo žele da zadrže, što znači da ne gube crnogorsko državljanstvo po automatizmu – istakli su iz MUP.

Njima će biti dat rok od tri mjeseca da dostave dokaz o podnesenom zahtjevu za otpust iz državljanstva druge države, a u roku od godinu da dostave dokaz o otpustu iz tog državljanstva.

– Nakon toga, ako je neko dostavio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, donosi se rješenje o obustavi postupka i on zadržava crnogorsko državljanstvo i navedeno lice ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku – rekli su iz MUP.

 

 

U suprotnom se, dodaju iz tog resora, crnogorsko državljanstvo gubi po sili zakona.

– Tek gubitkom crnogorskog državljanstva na taj način dolazi do brisanja iz biračkog spiska – precizira se u saopštenju.

Iz MUP su podsjetili da osobe koje su dobrovoljno stekle državljanstvo druge države prije 3. juna 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo.

– To se dokazuje uvidom u uvjerenje o državljanstvu, izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili rješenjem o prijemu u državljanstvo druge države, nakon čega će ovaj organ pokrenuti upravni postupak obustaviti – navodi se u saopštenju, prenosi Srpskainfo.

 

glassrpske.com

Check Also

89FEC7EF-183D-48C8-A1AC-C4586803930B

Preminula Mira Furlan

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini. Vijest o smrti glumice objavljena je na …

Powered by Master Media (TM)