Auto-moto

Motociklisti uveliko na putevima: Šta je važno za bezbjednu vožnju

Lijepo vrijeme izmamilo je ljubitelje dvotočkaša na ulice još početkom marta. Za gradsku vožnju ili onu na duže relacije, motociklisti uveliko pripremaju svoje motore. Redovan pregled, servisiranje i siguran motor, ključni su za bezbjednu vožnju. Jedna od najvažnijih stavki pri samoj vožnji je i adekvatna oprema koja je neophodna kako bi motociklista bio zaštićen u slučaju neke nepredviđene situacije.

Statistika pokazuje da se najveći broj saobraćajnih nezgoda u kojima je učesnik vozač motocikla završi sa teškim povredama ili fatalnim ishodom. Najveći problem predstavljaju neiskustvo u vožnji, lica koja upravljaju mopedom prije dobijene dozvole za to i nekorištenje opreme.

“Agencija za bezbjednost saobraćaja u proteklom periodu predlagala je da se uvedu podkategorije za polaganje za motocikle, usklađena sa Еvropskom direktivom, koja bi u suštini uskladila godine i snagu motora odnosno iskustvo vozača sa snagom motora. Osnova je dakle da se uvedu podkategorije, da osoba mora da polaže postepeno za snage motora ili ako neće tako, da kažemo, iskustvom, da mora da napuni određen broj godina da bi mogao da položi za cjelokupnu kategoriju“, rekao je Nikola Torbica iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Motorista treba da bude svjestan onoga što ga čeka na saobraćajnicama svaki put kada sjeda na motor. Jedan od onih koji odgovorno voze motor godinama je i Goran Savić. Sa motorima susreo se još u ranom djetinjstvu, a od tada pa do danas, opreznosti mu ne manjka. Adekvatna zaštitna oprema ono je bez čega ni ne pomišlja na vožnju motorom.

“Opremu nosim najviše zbog sebe. Oprema na prvom mjestu, jakna, ako idemo na neki dalji put, tu su pantalone, duboke patike, kišno odijelo u slučaju kiše. Zbog sebe najviše i uvijek motor mora biti 100 odsto siguran. Sada kada kreće sezona, motor se servisira redovno, pregleda se. Od početka kako vozim motor, uvijek sam imao kontrolu nad motorom i nisam nikad jurcao da idem sada maksimalnom brzinom, da bih se nešto pokazao ili nešto. Više vozim motor zbog uživanja. Tipa, nekih 60-70 odsto je što se tiče grad i okolina, a nekih možda 30-40 odsto su neke ture koje mi tako zovemo koje su preko 200-300 kilometara. Svake godine idemo bar jednom do dva puta na more motorima, obilazimo Srbiju, Hrvatsku“, kaže motorista Goran Savić.

U Republici Srpskoj u poslednjih pet godina prosječno oko 10 motociklista godišnje izgubi život, a oko 80 njih zadobije teške tjelesne povrede, podaci su Agencije za bezbjednost saobraćaja. Apeluje se i na druge učesnike u saobraćaju da u toplim danima obrate pažnju na motoriste koji su aktivniji na putevima, kako bi se izbjegle tragedije.

Na području Semberije, postoji određen broj kritičnih tačaka za saobraćaj, a samo na magistralnom putu Bijeljina – Pavlovića put poginulo je više motociklista u posljednjih par godina.

Izvor: ATV