Stanje na putevima

Moguća poledica u višim predjelima

poledica

 

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija redovno, po pretežno suvim ili vlažnim kolovozima, a poledica je moguća u višim predjelima, preko planinskih prevoja, na mostovima i prilazima tunelima, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle, a povećana je opasnost od odrona. Na svim putnim pravcima savjetuje se oprezna vožnja, obavezno poštovanje saobraćajne signalizacije, a posjedovanje zimske opreme je zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštovanje je obavezno.

[ads1]

Dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja na putu Dobro Polje-Miljevina u tunelu “Sijeračke stijene”, na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac, u tunelu “Čeljigovići” na magistralnom putu Lapišnica-LJubogošta, na dionici Klašnice 1-Nova Topola, na putu Gradiška-Nova Topola-Klašnice, na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška, na petljama Johovac i Rudanka.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog opasnosti od pojave klizišta zabranjen je saobraćaj za sva vozila na regionalnom putu dionica Stari Ugljevik-Glavičice, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na putu Stanić Rijeka-Granični prelaz Brod kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, a vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putu Brodar-Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na sat.

 

[ads2]

 

 

Zabranjen je saobraćaja za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza, za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, za za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje.

U FBiH jutros se na većini putnih pravaca saobraća po vlažnom kolovozu, dok je zbog magle vidljivost smanjena na području Gračanice, Kalesije, Srebrenika, Kiseljaka, Viteza, te ponegdje u Kantonu Sarajevo.

U višim planinskim predjelima zbog niskih jutarnjih temperatura mogući su nailasci na zaleđene dionice, a učestali su odroni na putevima Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac i Bugojno-Kupres.

Sporije se zbog radova saobraća na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf u tunelu “Skela”.

Na graničnim prelazima u BiH trenutno nema dužih zadržavanja.

 

nezavisne.com