Region

Milo Đukanović napušta sve državne funkcije

069639

Crnogorski premijer Milo Đukanović napušta državne funkcije, a njega će na funkciji premijera, ako Demokratska partija socijalista dobije mandat za sastav Vlade, zamijeniti visoki funkcioner te stranke Duško Marković.

Glavni odbor DPS-a odlučiće tokom dana o prijedlogu stranačakog Predsjedništva da Marković bude kandidat za mandatara nove crnogorske vlade, nakon parlamentarnih izbora koji su održani 16. oktobra.

Kandidaturu Markovića Predsjedništvo je utvrdilo na sjednici održanoj u utorak i to nije iznenadilo crnogorsku javnost, iako se Đukanović tokom predizborne kampanje, a ni ranije, nije izjašnjavao o svojoj državničkoj karijeri.

Đukanović je ranije dva puta napuštao premijersku funkciju, ali se i vraćao, kako je tada objašnjavano, zbog političkih potreba, jer je ocijenjeno da je njegovo iskustvo i dalje nezaobilazno u važnim državnim poslovima.

Iako Đukanović odlazi sa državnih funkcija ima mišljenja da bi on mogao biti kandidat za predsjednika Crne Gore, na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Svjetske agencije javljaju su da će dugogodišnji premijer Crne Gore podnijeti ostavku na tu funkciju i da će ga na toj funkciji zamijeniti partijski kolega Duško Marković.

AP navodi da Đukanović sprema ostavku “poslije više od 25 godina neosporne vlasti”, ali napominje da je on u prošlosti dvaput podnosio ostavku, ali da se vraćao na vlast bilo kao premijer, bilo kao predsjednik.

Američka agencija podsjeća i da je Đukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi i ističe da je on među balkanskim liderima najduže na vlasti.

Dugogodišnju vlast Đukanovića na mjestu premijera ili predsjednika naglašava i Rojters, koji dodaje da ga opozicija optužuje za autoritarizam i korupciju.

Britanska agencija primjećuje da Đukanović nije rekao da li će izaći iz politike, ili će ostati predsjednik DPS-a.

Izvor: RTS