Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Mihailoviću “Velika andrićeva nagrada”: Uručenje priznanja na svečanosti u institutu u Višegradu na Savindan

Mihailoviću “Velika andrićeva nagrada”: Uručenje priznanja na svečanosti u institutu u Višegradu na Savindan

17a-k-Mihailovic_620x0

 

KADA je po objavljivanju romana “Kada su cvetale tikve” postao ideološka meta, uprkos priznanju “Bora Stanković” koje je za antologijski roman osvojio, Dragoslav Mihailović dobio je zaštitu jedinog našeg nobelovca koji mu je prišao, i sa njim se pozdravio srdačno – dajući do znanja, tako, da između “lovaca na glavu” pisca i vlasti, postoji štit. U ponedeljak, na Savindan, u Višegradu, celokupno delo našeg pisca i akademika biće zaštićeno “Velikom Andrićevom nagradom” koju dodeljuje Andrićev institut. Tako se dogodilo da je u svetskim razmerama najpoznatiji naš autor dva puta stao u Mihailovićevu odbranu.

Priznanje za najbolju knjigu objavljenu na srpskom jeziku u protekloj godini biće uručeno ruskoj spisateljici, autorki romana “Deca Volge” Jahini Guzelj.

 

 

– “Velika Andrićeva nagrada” Mihailoviću će biti uručena za životno delo, dakle za sveukupno stvaralaštvo – naglasio je Emir Kusturica, ispred Andrićevog instituta. – Književnost predstavljamo kao internacionalizovanu kategoriju, da bi se ona u ime Ive Andrića, koji je naš u međunarodnim okvirima najznačajniji pisac, na najbolji način sačuvala.

U žiriju “Velike Andrićeve nagrade” bili su akademik Jovan Delić, pisac Muharem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević.

– Mihailovića su prihvatili i podržali najznačajniji srpski pisci i kritičari. On je postao rodonačelnik “proze novog stila”. Mihailović je i književnoistorijski orijentir, u pripovedanju se usmerio na tuđi govor, na živu reč koja stvara iluziju neposrednog usmenog kazivanja. Glasovi njegovih junaka su snažno obojeni dijalektima, slengom, uličnim žargonom…


Jahina Guzelj Foto Samizdat

Knjiga “Deca Volge” najbolje je delo objavljeno tokom protekle godine na srpskom jeziku.

– Delo ruske spisateljice tatarskog porekla u originalu je naslovljeno “Deco moja”. Tako se ruska carica Katarina Velika obraćala precima povoloških Nemaca koji su se u Rusiju doselili na njen poziv – rekao je Delić, govoreći o nagrađenom delu. – Ona u svom romanu govori o Jakobu Bahu, učitelju nemačkog jezika i darovitom piscu bajki, obuhvatajući buran period ruske istorije od 1918. godine do tridesetih godina prošlog veka.

 

 

Nagrade će dodeliti direktor Andrićevog instituta, proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica, a ceremoniji će, uz publiku i novinare, prisustvovati i neki od prethodnih laureata.

DOSADAŠNjI LAUREATI

“Velika nagrada Ivo Andrić” već petu godinu zaredom predstavlja jedno od najznačajnijih književnih priznanja, a njeni dosadašnji laureati su: Matija Bećković, Vladimir Kecmanović, Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Ju Hua, Bora Đorđević, Goran Petrović i Rajko Petrov Nogo.

 

novosti.rs

Check Also

mitrovske_zadusnice_koje_obicaje_postuju_pravoslavci_i_sta_se_ne_sme_raditi_na_groblju_427936850

Obavještenje za vjernike o vremenskom rasporedu posjete grobljima sveštenika na Zadušnice u subotu 22. februara 2020. godine

  Srpska pravoslavna crkva Crkvena Opština Višegrad Obavještava vjernike o vremenskom rasporedu posjete grobljima sveštenika …

Powered by Master Media (TM)