Višegrad je i ove godine, 27. put, okupio stvaraoce iz regiona, a u gradu na obalama Rzava i Drine dočekali su ih višegradski umjetnici. Inspiraciju za svoja djela potražiće na više lokacija u gradu.

 

[ads1]

GORAN KNEŽEVIĆ, sudionik Likovne kolonije iz Trebinja

„Od sveg srca sam prihvatio sam poziv i zadovoljstvo mi je da sam još jedan u nizu umjetnika koji boravi u Višegradu i učestvuje u smotri koja je već nadaleko poznata i značajna“.

VLADAN TERZIĆ, akademski umjetnik iz Užica

„Nadam se da ćemo od sljedeće godine, uspjeti da dovodimo još značajnija imena umjetnika iz cijele regije“.

NASTASIJA PUHALO, studentica Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju

„Meni je drago što smo i u ovakvoj situaciji uspjeli da organizujemo lijep događaj i jako je lijepo raditi sa ovim ljudima“.

Međunarodna likovna kolonija održava se u organizaciji Gradske galerije, a njen direktor, slikar Slavko Tuševljak, kaže da će umjetnici uživati u višegradskim ljepotama za vrijeme trajanja kolonije.

 

[ads2]

 

SLAVKO TUŠEVLJAK, ravnatelj Gradske galerije Višegrad

„Umjetnici su iz Beograda, Vrbasa, Niša, Užica, Trebinja, Sarajeva, a njima se pridružuju učesnici iz Višegrada. Svakako ćemo obići sve ljepote koje naš grad pruža – ćupriju, rijeku Drinu, Stari brod, Višegradsku Banju, manastir Dobrun“.

MLADEN ĐUREVIĆ, načelnik Općine Višegrad

„Ove godine je manji broj učesnika, ali zainteresovanost je velika i svi koji su došli da učestvuju sigurno će ostaviti dobra djela za opštinu Višegrad“.

Organizator likovne kolonije, koja će trajati do 29. avgusta, je Gradska galerija Višegrad, uz pokroviteljstvo opštine i “Hidroelektrana na Drini”.