Svijet

Madrid i zvanično uveo prinudnu upravu nad Katalonijom; Finska priznaje otcjepljenje?

066234

Španska vlada je zvanično preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila regionalnu vladu.

To je objavljeno na sajtu španskog Službenog glasnika.

Objavljivanje odluke o preuzimanju kontrole nad Katalonijom uslijedilo je nakon što je katalonski parlament juče proglasio nezavisnost.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada zamijenio katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

[ads1]

Pudždemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za “uzurpiranje” tudjih funkcija, ako odbiju da se povuku.

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mjere centralne vlade u Madridu. Јedino je direktor policije, koji je takodje otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvodjenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja izbora.

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će zvanično priznati Kataloniju kao republiku, a taj potez bi tu skandinavsku zemlju mogao direktno da suprotstavi Evropskoj uniji, piše londonski “Dejli ekspres”.

Poslanik iz Laponije Miko Karna najavio je, naime, da će u Parlamentu Finske podnijeti prijedlog da se prizna novonastala država, prenosi list.

[ads2]

 

Kako se podsjeća, Karna, koji je iz redova vladajuće Partije centra, koju predvodi premijer Јuha Sipila, čestitao je Kataloniji nakon što je regionalni Parlament u petak izglasao otcjepljenje od Španije.

Ako bi Finska zvanično priznala Kataloniju kao novu državu to bi bio samo još jedan udarac za EU koja je snažno podržala jedinstvenu Španiju, navodi list.

Izvor: Agencije