Svijet

Kusturici u Moskvi uručen Zlatni vitez

102943
Emiru Kusturici sinoć je u Moskvi uručen Zlatni vitez, najveća nagrada 26. Međunarodnog filmskog festivala, koji je održan u Sevastopolju.

Kusturica je nagradu dobio za životno djelo i film “Na mliječnom putu“, koji je i otvorio taj festival na Krimu. Da nagrada odlazi u ruke proslavljenog srpskog režisera objavljeno je prošlog mjeseca, tokom održavanja festivala, ali je Kusturica bio spriječen da otputuje u Sevastopolj i lično je primi.

Zlatnog viteza Kusturici je u Moskvi uručio predsjednik festivala, ruski narodni umjetnik Nikolaj Burljajev.

“Nagrade imaju smisla kada ih dobiješ iz ruku koje poštuješ, a Burljajev je čovjek koji je igrao u moja dva omiljena filma “Ivanovo detinjstvo” i možda u najznačajnijoj sceni koja je ikad napravljena u svijetu filma, a to je izlivanje zvona u Rubljovu. A kad čovjek dobije nagradu od takvog čovjeka, više je nego srećan“, rekao je Kusturica za Sputnjik.

Srpski režiser je u nedjelju doputovao u Moskvu, gdje se pridružio umjetničkoj reprezentaciji Srbije, koja učestvuje na fudbalsko-muzičkom festivalu “Art fudbal“.

Kusturica je u ponedjeljak sa svojim “No smoking orkestra“ održao koncert na stadionu Lokomotiva, gdje se festival održava, a dan kasnije je pružio podršku i umjetničkoj selekciji Srbije na terenu, u utakmici protiv Slovenije. Reprezentacija Srbije trijumfovala je sa 2:1 u Drugom kolu Grupe D Svjetskog prvenstva u fudbalu za umjetnike.

Izvor: Sputnjik