Region

Kusturica: Titoizam u Crnoj Gori čini sukob sa SPC sve izvjesnijim

130632
U maloj Crnoj Gori postoji autentičan sukob dvije strane – s jedne su titoisti koji Јosipu Brozu dižu spomenik, a s druge oni koji vjeruju da je Draža Mihajlović bio prvi gerilac u Evropi. Titoizam je najizrazitiji u Crnoj Gori, zbog čega je sukob s pravoslavnom crkvom sve izvjesniji, ocijenio je proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica.

– Čitao sam dokumente o zločinima Ozne iz perioda od 1944. do 1947. godine, u kojima je dokumentovano da su Titova Јugoslavija i njeni izvršioci poubijali više od 60.000 ljudi, po vlastitom nahođenju. Titoizam je jedna velika tema s kojom se nije razračunao nijedan narod bivše Јugoslavije. Da je titoizam bio sve što jeste, potvrđuju i ovi dokumenti, a on je svoje mjesto najizrazitije dobio u Crnoj Gori, zbog čega mislim da je sukob dvije strana tamo autentičan – rekao je Kusturica novinarima, na molbu da prokomentariše aktuelne događaje u bivšoj jugoslovenskoj republici u vezi s položajem Srpske pravoslavne crkve.

 

[ads1]

 

Prema Kusturičinoj ocjeni, dvije struje unutar Crne Gore su sukobljene na temu “Drug Tito i onaj koji nije drug Tito”.

– Teško je negirati da postoji crkva koja je prije 800 godina utemeljena, kao što je teško povjerovati da se crkva uspostavlja dekretom, tako da je taj sukob, zapravo, jedan nezaobilazan čeoni sudar dvije koncepcija koje su postojale manje-više svuda, ali pošto je titoizam u Crnoj Gori izraženiji, onda je sukob s pravoslavnom crkvom sve izvjesniji – zaključio je Kusturica.

Skupština Crne Gore trebalo bi sutra da glasa o Prijedlogu zakona o slobodi veroispovijesti, koji otvara mogućnost oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Zakon su kritikovali brojni predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka, srpski narod i sveštenstvo SPC u Crnoj Gori, na čelu s mitropolitom Amfilohijem, te srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik .

 Izvor: sputniknews.com
[ads2]