Svijet

Kusturica i Ristovski oduševili publiku i kritiku u Pragu

099163

Režiser Emir Kusturica predstavio je sinoć u Pragu na “Febiofestu”, najvećoj audio-vizuelnoj smotri u Srednjoj Evropi, svoj novi film “Na mlečnom putu” uz veliko interesovanje festivalske publike, kakvo je pratilo prethodno i drugi film iz Srbije “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

– “Na mlečnom putu” je nastao kao volja da ponovo snimim film. Muzika nije tako naporan rad. Već je izgledalo kao da film neću završiti nikada – istakao je Kusturica gledaocima koji su ga dočekali već na festivalskom crvenom tepihu pred premijeru i tražili autogram.

Film “Na mlečnom putu” Kusturica je opisao kratko kao modernu bajku o otkrivanju ljudskih svjetova.

U petak, na svečanom zatvaranju “Febiofesta”, Kusturica će preuzeti nagradu “Kristijan” za životno djelo i doprinos svjetskoj kinematografiji.

Pažnju publike pored filma Kusturice, ovdje svima dobro poznatog “praškog đaka” kojim se ponose i praška filmska akademija FAMU i obični Česi, privukao je i drugi predstavnik Srbije na festivalu, “Dnevnik mašinovođe” koji je publici u Pragu predstavio glumac Lazar Ristovski.

Ristovski na "Febiofestu" u Pragu (Foto: febiofest.cz)

Ristovski na “Febiofestu” u Pragu (Foto: febiofest.cz)

Filmska kritika primijetila je inače da je “Dnevnik mašinovođe” prvi film čija projekcija je na festivalu ove godine bila unaprijed rasprodata.

“Festivalska publika ima dobar ukus. Nije čudo što je Srbija poslala upravo “Dnevnik mašinovođe” na Oskare, gdje da nije bilo političkih namještanja možda bi imao šanse. Zato što spaja nadnacionalnu, blisku temu sa bojama, mirisima, raspoloženjima, tradicijama i zabavnim bizarnostima zemlje u kojoj može da se desi da glavni junak dobije zvanično obavještenje: pažnja, greška u signalizaciji, crveno svjetlo je zeleno”, piše danas filmski kritičar dnevnika Mlada fronta Dnes.

Visoko ocjenjujući glumačka ostvarenja, prije svega Lazara Ristovskog, češkoj publici Mlada fronta Dnes toplo preporučuje “Dnevnik mašinovođe” koji danas ulazi u distribuciju u češkim bioskopima.

“Febiofest”, 24. po redu, od 23. do 31. marta u Pragu, a zatim u još 13 čeških gradova i u Slovačkoj publici ove godine predstavlja 155 filmova i audio-vizuelnih ostvarenja iz 55 zemalja svijeta.

Izvor: BETA