Svijet

KUSTINO „SPASIBA“ PUTINU: Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio u Kremlju Orden prijateljstva Emiru Kusturici

1108730501

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je danas srpskom reditelju Emiru Kusturici nagradu — Orden prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva između naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu. Kusturica se na ruskom zahvalio Putinu i tom prilikom podsetio da tokom prvog njihovog susreta uopšte nije govorio ruski.

„Poštovani gospodine Putine, kada smo se sreli prvi put nisam govorio ruski jezik, drugi put vrlo malo, dok vam se sada zahvaljujem (na ruskom) na ovom ordenu“, rekao je Kusturica, dobijajući nagradu iz ruke predsednika Rusije. Kusturica je istakao da je za njega to velika nagrada, zato što misli i veruje da je predsednik Ruske Federacije čovek koji unosi ravnotežu u svetsku politiku.

On je rekao da bi voleo da češće dolazi u Rusiji i da tu snimi film, dodajući da ima mnogo ideja, ali da trenutno ne može da se odluči koju da realizuje.

Takođe, kako je rekao, voleo bi da snimi film i u Francuskoj. „Moji filmovi su srpski, jedan je engleski. Treba snimiti i na ruskom i na francuskom“, istakao je Kusturica. Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije, koja se dodeljuje od 2. marta 1994. godine. Njegov autor je sovjetski i ruski umetnik Aleksandar Žuk. Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

Do sada su tim ordenom nagrađivani kako strani državljani, tako i državljani Rusije, za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura, za veliki učinak u realizaciji zajedničkih ekonomskih projekata i privlačenje stranih sredstava u ekonomiju Rusije.

Inače, u Rusiji se danas obeležavaju dva praznika — Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije, i Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u čast narodnog ustanka oslobođenja Moskve od poljsko-litvanskih osvajača 1612. godine.

Taj praznik se u Rusiji tradicionalno slavi od 2005. godine. Širom zemlje se održavaju svečanosti, koncerti, marševi i skupovi, a Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je danas liturgiju u Uspenskoj sabornoj crkvi Kremlja u čast ikone Bogorodice Kazanske.
rs.sputniknews.com