Zanimljivosti

Kruška – jesenji plod pun zdravlja

kruske-1

Kruška je idealna voćka, koju ćete obožavati ove jeseni. Zdrava je, uvijek može da vam se nađe pri ruci, odlična je ako je volite samu, a još bolja ako je kombinujte u raznim jelima i poslasticama.

Osim što je obično dosta slatka, pa je mnogi vole zbog toga, kruška je zaista zdrava voćka koju ne smijete da zaobiđete. Utiče na regulaciju insulina i nakon što je pojedete, duže ćete imati osjećaj sitosti, budući da prirodno reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga je i savršena namirnica ako želite da skinete koji kilogram.

Ova kraljica jeseni je odličan izvor vlakana. Jedna kruška srednje veličine ima oko 100 kalorija i šest grama vlakana. Vlakna u svakodnevnoj ishrani održavaju nivo holesterola, odnosno preventivno djeluju na bolesti srca i krvnih sudova, ali i sprečavaju nadutost.

Poput ostalog voća, možete računati na kruške kao odličan izvor raznih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6, kao i kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra i mangana. Posebna je zanimljivost to što kruške sadrže i mineral bor, koji pospješuje apsorpciju kalcijuma.

Zato se naglašava da su kruške idealne za prevenciju osteoporoze.

Kada ih birate, važno je da budu bez udubljenja i ogrebotina. Nedozrela kruška obično je tvrđa i ima sjajnu koru, a dozrela je mat i nešto mekša. Da su zrele, najbolje ćete znati ako lagano utisnete palac, a na kori ostane udubljenje. Tada ih treba pojesti u sljedeća dva-tri dana.

narodnilijek.com