Aktuelnosti RS

Kreće trka za indekse javnih univerziteta u Srpskoj: Studij medicine na engleskom i u Banjaluci

20220607235346_415149

 

Trka za indekse u Srpskoj kreće za desetak dana, a Medicinski fakultet u Banjaluci, na kojem se tradicionalno traži mjesto više, od oktobra prvi put uvodi studij medicine na engleskom jeziku kako bi i stranim brucošima omogućili sticanje znanja za najhumaniji životni poziv.

 

[ads1]

 

 

Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj objavljen je danas u “Glasu Srpske”, a buduće brucoše čeka 4.418 indeksa. Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira da upiše 2.500 studenata, od čega na budžet 1.967 studenata, dok se njih 377 mogu upisati na samofinansiranje. Takođe, u planu je da se upiše 87 stranih državljana i 69 vanrednih studenata prvog ciklusa.

Najviše mjesta, kada je u pitanju Univerzitet u Banjaluci, nudi Medicinski fakultet i to 395, a dekan te visokoškolske ustanove Ranko Škrbić očekuje da će većina kvota biti popunjena u prvom upisnom roku.

– Najveći broj svršenih srednjoškolaca tradicionalno želi da nastavi školovanje na našem fakultetu i ustaljena je praksa da su to đaci sa najvišim prosjekom ocjena. I ove godine očekujemo navalu i popunu mjesta u prvom upisnom roku bar kada su u pitanju studijski programi medicine, farmacije i dentalne medicine – rekao je Škrbić. On je istakao da od ove akademske godine uvode studijski program medicina na engleskom jeziku za strane studente, te da i tu očekuju znatan broj kandidata.

– Na taj korak smo se odlučili jer imamo veliko interesovanje mladih iz Indije, Turske, Maroka, Italije. Pripreme su već gotove, imamo kompletan kadar za sprovođenje nastave na engleskom jeziku i plan je za ovu godinu da upišemo do 100 stranih studenata – kazao je Škrbić i dodao da su se na taj korak odlučili podstaknuti dobrim iskustvima Medicinskog fakulteta u Foči, koji je studij na engleskom uveo prije dvije godine.

Tržište rada već duži niz godina vapi za stručnjacima IT sektora, zbog čega je veoma popularan indeks Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, na kojem mjesta ima za 226 brucoša, jednako kao i 2021/2022. godine.

– Očekujemo da i ovog ljeta ispunimo kvote. Smjer za računarstvo i informatiku je najpopularniji i mjesta ćemo popuniti najvjerovatnije u prvom roku, dok bi na druga dva smjera trebalo da bude mjesta i u avgustu – rekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Zoran Đurić.

Dodao je da su potrebe tržišta rada za inženjerima mnogo veće od mogućnosti fakulteta za obrazovanje tih profila.

– Fakultet je ograničen i prostorno i kadrovski, tako da uprkos velikom interesovanju i potrebama privrede nismo povećavali kvote. Veliki problem imamo sa zadržavanjem mladih, pametnih i ambicioznih na fakultetu jer su plate u privatnom sektoru, za nivo znanja koje ti mladi ljudi posjeduju, daleko veće od akademskih – kazao je Đurić.

[ads2]

 

 

Univerzitet u Istočnom Sarajevu planira da upiše 1.693 brucoša, od čega na budžet 1.231 studenta. Najviše mjesta je na Filozofskom fakultetu u Palama i to 369, te na Medicinskom fakultetu u Foči, koji planira da upiše 250 svršenih srednjoškolaca na pet studijskih programa.

– Nadamo se da ćemo kao i svake godine popuniti kvote u prvom roku i tražiti proširenje liste. Plan je da upišemo 50 stranih studenata koji nastavu prate na engleskom jeziku, to će biti treća generacija. Prema najavama, vladaće veliko interesovanje i to su uglavnom mladi iz Indije, Bangladeša, Nepala, Italije – rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić

Prijemni ispit

Prijem dokumenata na visokoškolskim ustanovama na oba javna univerziteta trajaće od 20. do 24. juna, a prijemni ispit budući brucoši polagaće 27. i 28. juna. Svršeni srednjoškolci će 29. juna znati da li su uspjeli da se domognu željenog indeksa, dok je upis primljenih kandidata od 4. do 8. jula.

glassrpske.com

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.