Zanimljivosti

KRALJICA ZIME 5 stvari koje morate da znate o cvekli

cvekla1

Kakva bi to zima bila bez slasne salate od cvekle? Prepuna je vitamina i minerala koji jačaju imunitet, štite od sezonskih prehlada, ali i poboljšavaju opšte stanje organizma.

Korenasti plod cvekle odličan je izvor folne kiseline koji snižava krvni pritisak, preventivno djeluje na kardiovaskularne bolesti, a neophodna je i za odgovarajuću sintezu DNK, pa se njegova konzumacija posebno preporučuje trudnicama. S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz B grupe dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji. U konzumaciji ne treba izostaviti ni njene zelene listove, koji su bogati gvožđem, kalijumom, magnezijumom, kao i vitaminom C. Povrh svega, 100 grama cvekle ima tek 37 kalorija i nula posto masnoća, pa se preporučuje kod osoba koje žele da skinu kilograme ili održe težinu.

Evo na šta sve morate da pazite kako biste izvukli maksimum iz njenog ploda.

 

[ads1]

 

Kupujte svježe

Kad kupujete cveklu, birajte manje i tvrđe glavice, a izbjegavajte one koje su vidljivo oštećene i suve. Ako se ovo povrće prodaje s pripadajućim lišćem, obratite pažnju na njihovu svježinu, pa posegnite za komadima koji dolaze s čvrstim i hrskavim zelenilom.

Pametno skladištite povrće

Svježe plodove cvekle možete da odložite u plastičnu kesicu i da čuvate u frižideru do čak tri nedjelje. Ne zaboravite samo da odstranite zelene listove od korenastog ploda jer će oni početi da trunu nakon dva do tri dana.

Kuvajte u kori

Cveklu valja da kuvate i pečete u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. S druge strane, termička obrada oljuštene cvekle transformisaće njenu lijepu boju u neprivlačni smeđi komad povrća. Ostavite dva do tri centimetara stabljike prije nego što počnete da je kuvate kako crvena boja ne bi ”iscurila” s vrha ploda. Boju ćete zadržati ako cveklu poprskate limunovim sokom, sirćetom ili nekim sličnim prirodnim izvorom kiseline.

Ljuštite cveklu u rukavicama

Crvena boja cvekle ostaviće trag na vašem tanjiru i hrani, ali i na rukama. Kad ljuštite cveklu, obavezno nosite kuhinjske rukavice.

 

[ads2]

 

 Eksperimentišite sa ukusima

Cvekla se kod nas najčešće kuva, reže na kriške i začinjava kao klasična salata, odnosno kiseli za zimnicu. Ali ovo povrće možete da iskoristite i na brojne druge načine. Odlično se slaže s drugim korenastim povrćem zapečenim u rerni i posluženim uz crveno meso, pristaje uz voće jakih aroma poput ananasa, a izvrsno se kombinuje i uz ovčji sir.

(punkufer.hr/srpskainfo.com)