Region

Knin: Kralju Zvonimiru „docrtana” dva prsta

Zvonimir-Knin

KNIN – Korisnici društvenih mreža u Hrvatskoj primetili su da je na tabli koja se nalazi na ulazu u Knin, na kojoj je predstavljen kralj Zvonimir sa natpisom „Kraljevski grad Knin – dobrodošli (Welcome)”, prikaz kralja različit u odnosu na original po tome što su na njegovoj desnoj šaci doslikana dva prsta.

RTS prenosi da mali i domali prst koji se vide na tabli nisu ispruženi na originalnom prikazu. Navodi se da se u Kninu redovno održava manifestacija „Zvonimirovi dani”, tokom koje se posetioci upoznaju sa baštinom tog grada.

Organizatori navode da ceo događaj vraća Knin u atmosferu iz doba kralja Zvonimira, tačnije u kraj 11. veka. U tom gradu je otkriven i spomenik kralju 2009. godine, rad šibenskog akademskog vajara Aleksandra Ale Guberine.

Portal „Mondo” pisao je o tabli u Kninu na kojoj su dodata dva prsta kralju Zvonimiru.

„Izgleda da se nekome nije svidelo da Zvonimir dočekuje posetioce Knina sa ispružena tri prsta, što je kao srpski pozdrav od 1990. godine često koristio predsednik SPO-a Vuk Drašković, a potom je i šire prihvaćeno, naročito među srpskim borcima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine”, navodi „Mondo”.

Navodi se da je Dmitar Zvonimir bio hrvatski ban, vojvoda i kralj. Prvi put se javlja u istorijskim izvorima kao vladar severne Hrvatske.  (Tanjug)