Zanimljivosti

Kia Rio prikazan pre Pariza

Kia-Rio-17-premijera-02

Novi Rio svoju svetsku premijeru imaće 29. septembra na Salonu automobila u Parizu. Kia je pokazala prve fotografije iz kojih je vidljiv progresivan izgled spoljašnjosti i unutrašnjosti.

Glavnu reč pri dizajnu imali su Kijini dizajnerski centri u Nemačkoj i Kaliforniji, a u tesnoj saradnji s glavnim dizajnerskim centrom u južnokorejskom Namyangu. Izgled Ria karakterišu ravne linije i glatke površine, što automobilu daje prepoznatljiv, samouveren izgled.

Napred Rio donosi najnoviju evoluciju Kijine maske u obliku ‘tigrovog nosa’, koja je sada uža, ali šira. Integrisani farovi – uži nego kod prethodnika – dobili su nova LED svetla u obliku slova U. Novosti na prednjem delu, npr. svetla za maglu postavljena nešto više nego pre, vizuelno doprinose stabilnijem, širem izgledu. Svakako tome doprinosi i činjenica da je novi Rio širi za pet milimetara (1.725 mm).

Bok je sasvim drugačiji nego kod modela treće generacije Kijinog bestselera. Duži su poklopac motora, prednji prepust i međuosovinsko rastojanje (+10 mm na ukupno 2.580 mm). C stub je tanji i uspravniji, a zadnji prepust je kraći nego kod prethodnika. Sve zajedno pruža skladniji izgled. Ukupno je novi Rio 15 mm duži od prethodnika i njegova dužina u četvrtoj generaciji iznosi 4.065 mm. Visok je 1.450 mm, što znači da je pet milimetara niži nego pre. Ravne, čiste linije protežu se celom dužinom vozila, što kreira stabilniji i samouvereniji izgled.

Zadnji deo Ria je uspravniji, sa gotovo vertikalnim prozorom i kraćim prepustom. Ravne linije, koje se protežu od maske, preko farova i duž gornje ivice vrata, nastavljaju se do zadnjeg dela i završavaju na zadnjim LED svetlima u obliku strelica. Kao i čitav širi izgled automobila tako je i dizajn zadnjeg dela urađen da ostavlja utisak moćnog stava.

Novi Kia Rio vozačima pruža moderan dizajn kabine, koji donosi savremen i ergonomičniji izgled u odnosu na stari Rio. I unutra preovladavaju ravne linije, koje naglašavaju oblik unutrašnjosti i povećavaju osećaj prostranosti.

Armaturna ploča blago je okrenuta prema vozaču i predstavlja središte novog infotainment sistema sa ‘plovećim’ HMI interfejsom (human-machine interface) s touchscreen ekranom visoke rezolucije. Novi HMI interfejs u mnogome je smanjio broj prekidača na centralnoj konzoli.

Novi Rio biće u ponudi s crnim ili sivim presvlakama sedišta, s crnom ili sivom umetnom kožom. Opciono biće u ponudi i crveno-crna kombinacija kožnog tapacirunga. Za moderniji izgled zadužena je kombinacija crne sjajne unutrašnjosti s metalik dodacima.

Pored potpuno novog dizajna eksterijera i enterijera novi Rio nudiće kupcima i izvanrednu praktičnost i bezbednost, najnovije funkcije konekcije, kao i zabavniju i ubedljiviju vožnju.

Rio je s više od 473.000 prodatih primeraka širom sveta najprodavaniji model Kia u 2015. godini. Početak proizvodnje predviđen je za kraj ove godine, dok se kod nas i na drugim tržištima u Evropi očekuje početkom 2017. godine.

 

Kia RioKia RioKia Rio

netauto.rs