Svijet

Katalonija: Iz Madrida poslato 4.000 policajaca da obezbede da referendum NE BUDE ODRŽAN

Ministarstvo unutrašnjih poslova španije saopštilo je danas da šalje još pripadnika državne policije u Kataloniju kako bi održali red i osigurali da zabranjeni referendum o nezavisnosti 1. oktobra ne bude održan, prenosi Rojters.

Agencija navodi da Katalonija, koja želi da održi glasanje o otcepljenju od Sspanije, ima sopstvenu policiju koja nosi naziv “Mosos d`Eskvadra”, a da pored toga španska državna policija poznata kao “Gvardija sivil” patrolira regionom i često sarađuje sa katalonskom policijom.

 Tm6ktkqTURBXy80N2EyZWNhMmEzZWM1ZjE0NzE4ZWEwOWJkYTk0ZmNiMy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Navodi se da špansko ministarstvo nije otkrilo o kolikom broju policajaca upućenih u Kataloniju se radi, ali španski mediji tvrde da je između 3.000 i 4.000 njih već stiglo ili je na putu ka tom regionu.

[ads1]

Oni će se pridružiti kontingentima od 5.000 pripadnika državne policije koji su uobičajeno stacionirani u Kataloniji i 17.000 policijaca “Mososa”.

Foto: Tanjug/AP

“Njima će zadatk biti nadgledanje javnog prostora i održavanje reda, a reagovaće u slučaju održavanja nezakonitog refernduma”, stoji u saopštenju ministarstva.

U njemu se dodaje da će “oni delovati kao podrška ‘Mososu’ koji i dalje ostaje nadležan”.

[ads2]

Navodi se da će deo novopridošlih policajaca biti smešten na iznajmljenim trajektima ukotvljenim u lukama Barselona i Taragona kako zbog nedostatka privremenog smeštajnog prostora tako i zbog izbegavanja sukoba između demonstranata i policijskih snaga.

Foto: Tanjug/AP

Iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova takođe je policajcima poručeno da u periodu od 20. septembra do 5. oktobra neće moći da uzimaju slobodne dane.

Tanjug