Zanimljivosti

Kamioni i automobili Volvo uvode povezanu bezbednost

Volvo - Connected SafetyVolvo - Connected Safety

 

 

Volvo Trucks i Volvo Cars ostvaruju novu saradnju, i uvode novu uslugu Connected Safety (povezana bezbednost) kao cloud-based service.
Ova nova usluga omogućuje Volvo kamionima i Volvo automobilima da se međusobno, automatski upozoravaju na opasne situacije u saobraćaju.
Zahvaljujući ovoj saradnji, dva nezavisna proizvođača, omogućuju svojim automobilima i kamionima deljenje informacija o saobraćajnim opasnostima u realnom vremenu.

[ads1]
Naime, Volvo Cars je još 2016. godine pokrenuo Connected Safety kod putničkih automobila, a sada, zajedno sa Volvo Trucks, isporučuje uslugu, pa kamioni i automobili mogu međusobno da upozore jedni druge na potencijalnu opasnost. Ovo je moguće, jer dve kompanije dele podatke vezane za bezbednost između njihovih odgovarajućih cloud servisa.
„Proširena saradnja između različitih učesnika u saobraćaju jedan je od najznačajnijih ključeva za poboljšanje bezbednosti na putevima. Ako više vozila može da razmenjuje informacije o stanju u saobraćaju, u realnom vremenu, na taj način smanjiće se rizik od nesreća. U budućnosti, s nadom da će se više proizvođača vozila pridružiti ovoj usluzi“ kaže Carl Johan Almqvist, direktor za bezbednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

 

Volvo - Connected SafetyVolvo - Connected Safety
Funkcija Connected Safety je razvijena za slanje upozorenja na obližnja vozila, kad god vozač aktivira upozoravajuća svetla na vozilu.
„Vozilo koje stoji pored puta, ili na putu, u uslovima loše vidljivosti, rizikuje udar sa zadnje strane, što može da ima ozbiljne posledice. Upozorenje koje je izdato unapred, daje svim vozačima automobila i kamiona koji su u blizini istu mogućnost da smanje brzinu, prilagode brzinu vožnje i izbegnu sudar“ objašnjava Carl Johan Almqvist.
Dugoročno, ovakva usuga, može da se proširi dodatnim funkcijama za poboljšanje bezbednosti.
„Kako se ova tehnologija bude dodatno širila, sve više vozila biće povezano u sistem, informacije u realnom vremenu postaće važan dodatak različitim inteligentnim sistemima za bezbednost i podršku vozaču koji se danas nalaze u našim kamionima. Funkcija ‘Connected Safety’ označava početak nove faze, u cilju promovisanja bezbedne vožnje i sprečavanja nesreća“ kaže Emanuele Piga, direktor za rešenja za korisnike i razvoj novih usluga u kompaniji Volvo Trucks.

[ads2]
Volvo Trucks će na početku da predstavi sistem Connected Safety, za nove kamione u Švedskoj i Norveškoj, gde Volvo Trucks i Volvo Cars imaju značajan udeo na tržištu novih vozila.

 

 

Volvo Trucks Connected Safety

 

Kako funkcioniše Connected Safety? Kada su uključena signalna svetla za opasnost, kamion šalje signal preko vozačevog mobilnog telefona priključenog na internet i „cloud“ uslugu kompanije Volvo Trucks. Odatle se informacije prosleđuju odgovarajućoj službi u Volvo Cars. Nakon toga, upozorenje se prenosi na sva povezana vozila koja se približavaju lokaciji vozila čija su signalna svetla za opasnost aktivirana.
Sistem će da bude dostupan u Švedskoj i Norveškoj tokom 2018. godine. Connected Safety primenjuje se na kamionima Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX opremljenim integrisanim sistemom Volvo Trucks za usluge i zabavu, u zavisnosti od opremljenosti kamiona i izbora usluga .
Volvo Cars nudi Connected Safety na svim novim Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, Volvo V60 i Volvo V90 modelima.
Dodatni bezbednosni sistemi za sprečavanje nesreća za Volvo kamione: Adaptive Cruise Control: aktivni tempomat koji pomaže vozaču da održi unapred određen vremenski razmak sa vozilom ispred. Collision warning sa Emergency Brake (upozorenje na sudar sa kočenjem u slučaju opasnosti): osmišljen da upozorava vozača na rizik od sudara sa vozilom ispred, i aktivira kočnice ako je to potrebno. Driver Alert Support (podrška vozaču): upozorava vozača da se zaustavi i napravi pauzu, ako sistem identifikuje znake umora.

netauto.rs