Home / Zanimljivosti / Kuće i vrt / Kako pravilno orezati lesku?

Kako pravilno orezati lesku?

Lesnik-cvast-1

 

Rezidba leske kalemljene na mečijoj leski je minimalna, a sastoji se samo u proređivanju krune i usmeravanju rasta skeletnih grana, kako bi dobili umereno gustu, okruglastu (piramidalnu ili kotlastu) krunu.

Zato se prve dve-tri godine ostavljaju i grane na budućem deblu jer je brži razvoj korena ukoliko sadnica ima više lišća, a tek se u trećoj godini po sadnji značajnije uklanjaju grane sa debla.

Visina debla treba da je 80-100 cm, a što se postiže prvim prekraćivanjem sadnice na 100-110 cm od zemlje (uvek u proleće, iako se sade u jesen).

 

 

Kasnije, tek posle 3-4 godine, kada se kruna značajnije razvije, obavlja se skraćivanje grana koje bi smetale pri obradi, tako da će konačan oblik krune biti malo spljošten i povremeno (svake 3-4 godine), obnavljaće se rodno drvo. Rezidba se uvek obavlja u rano proleće, a koristan efekat se može očekivati i od letnje (zelene) rezidbe.

Ilustracija: Sadnice lešnika, foto: poljoinfo
Ilustracija: Sadnice lešnika, foto: poljoinfo

Formiranje žbuna obavljamo tako što sadnice prekraćujemo na 20-30cm, gde u tekućoj vegetaciji dolazi do razvijanja izdanaka iz korena, gde ostavljamo 3-4 eventualno 5 izdanaka. Ukoliko se desi da nema dovoljan broj izdanaka, formiranje žbuna započinjemo  sa postojećim izdancima a naredne godine ostavljamo potreban broj novoformiranih izdanaka. Ili ukoliko se radi o malom broju voćaka na okućnici možemo, u slučaju da je izbio samo jedan letorast, nastavimo postupak formiranja stablašice na sopstvenom korenu. Kod formiranja žbuna odabrane izdanke malo prekratimo u cilju boljeg razgranjavanja, prejako prekraćivanje može da da  veoma bujne letoraste te to treba izbegavati.

 

 

Rezidba u periodu redovne eksploatacije

Cilj redovne rezidbe je da se uspostavi ravnoteža između drvnog prirasta i rodnosti kao i što bolja osvetljenost krune kako bi došlo do formiranja većeg broja  ženskih cvetova.

Prema različitim autorima leska rađa na grančicama dužine 15 do 25cm, zavisno od sorte i vrste.  Ukoliko ne znamo sortnu rezidbu najbolje je držati se sledećeg: pre no što počnemo pogledamo voćku i vidimo na kojim grančicama dominira veći broj cvetova pa shodno tome i prilagodimo rezidbu, ukoliko veći broj cvetova  dominantno nosi na dužim grančicama, rezidbu usmeravamo ka njihovom formiranju nešto malo jačim povremenim prekraćivanjem jednogodišnjih letorasta. Ukoliko pak veći broj cvetova se nalazi na kraćim grančicama, a pritom su prisutne i duge grančice na kojima ima po jedan ili nijedan cvet, rezidbu usmeravamo ka formiranju kraćih grančica tako što NE prekraćujemo jednogodišnje grane .

Bolju osvetljenost krune postižemo uklanjanjem unutrašnjeg dela krune, i grane koje idu ka unutrašnjosti.

 

domacinskakuca.rs

 

Check Also

sljive-u-gajbici

Nove sorte šljive otporne na šarku

  Poslednjih nekoliko decenija primat u oplemenjivanju i selekciji evropske šljive drže oplemenjivači iz Nemačke. …

Powered by Master Media (TM)