Aktuelnosti RSSrbija

Kakav je DNK Srba Stare Hercegovine?

20211228112521_391500

 

 

Udruženje “Poreklo” u saradnji s Biološkim fakultetom iz Beograda završilo je studiju o etnogenezi i porijeklu Srba Stare Hercegovine.

. Istraživanje će biti objavljeno početkom sljedeće godine i pruža podatke o porijeklu, kako pojedinačnih rodova, tako uopšte stanovništva tog dijela bivše Jugoslavije.

U okviru projekta testirano je više od hiljadu sto muškaraca kojima je na osnovu pi-si-ar testa, analiziran uzorak “ipsilon dnk hromozoma”.

“Natpolovičan broj testiranih muškaraca Srba u Hercegovini ima porijeklo koji ih dovodi u vezu s drugim slovenskim narodima. Ima i, što je vrlo interesantno, veza sa onima koji su bili hiljadama godinama ranije, da ih naziovemo, predslovenskim stanovništvom. Takođe, imamo i onih čiji su preci došli pre 800, 900 godina”, navodi Jovica Krtinić iz Udruženja “Poreklo”.

 

[ads1]

 

 

“U okviru te haplogrupe koja je karakteristična za Slovene mi ćemo sada da uradimo podhaplo grupe i da vidimo da li su sve one prisutne u populaciji Srbije ili je možda samo neka od podrgrupa haplogrupe prisutna kod nas”, objašnjava dr Milica Keckarević Marković sa Biološkog fakulteta.

Istraživanje je trajalo gotovo pet godina, a sve činjenice i rezultati objedinjeni su u publikaciji sa preko 1.200 strana.

“Haplogrupa koja je načešća kod Hercegovaca, I-dva je nesumnjivo došla u toj slovenskoj seobi početkom sedmog veka sa zamišljene tromeđe Bjelorusije, Ukrajine i Poljske”, napominje Krtinić.

Osmanlije nisu ostavile traga u našim genima, potvrđuju naučne analize

Ovo je jedno od najvećih istraživanja takve vrste na našim prostorima, a na njemu su osim genetičara radili i drugi brojni strucnjaci.

“Pokazalo se da je ovo multidisciplinarna stvar. Da to nije samo molekularna biologija. Da je to istorija, lingvistika, arheoligija, fizička antropologija… Mnogo toga je tu uključeno i danas bilo šta da se radi, mislim da mora tako da se radi upravo tako. Da se iz raznih ugolova problem osvijetli i onda dobije studija poput ove”, dodaje Jovica Krtinić.

 

[ads2]

 

 

120.000 stanovnika Srbije nosi isto prezime – postoje i ona rijetka, koja nestaju

“Ono što ja volim da pomenem, to je samo jedan predak, u nizu predaka koji je po neprekinutoj muškoj liniji naš predak. Znači, nema nekog velikog značaja ko smo, šta smo, niti nas nešto posebno odvaja kao srpski narod, već nam govori o tome kako su su se narodi kretali i miješali prije nastanka nacija”, ističe dr Keckarević Marković.

“Srpski DNK projekat” smatra se jednom od najvećih DNK nacionalnih baza ovakve vrste u svijetu. Do sada je za potrebe više istraživanja koje je radilo ovo udruženje u saradnji s Biološkim fakultetom, testirano više od 7.000 ljudi.

RTS