Breaking News
Home / Srbija / JULIJA VEĆ SA 23 LEKAR: Nišlijka, najmlađi doktor u istoriji Medicinskog fakulteta u svom gradu

JULIJA VEĆ SA 23 LEKAR: Nišlijka, najmlađi doktor u istoriji Medicinskog fakulteta u svom gradu

257289_img-ee40c56f65b43f2389e457dbc0b26507-v_f

 

NIŠLIJKA poreklom iz Palestine Julija Hvojtar, završila je studije kao najmlađi doktor medicine na fakultetu u Nišu. Medicinski fakultet upisala je sa 17 godina, a diplomirala malo pre roka, sa 23 godine, i to sa prosečnom ocenom 9,3.

U istoriji Medicinskog fakulteta u Nišu, dogoj više od 60 godina, Julija je najmlađi doktor medicine. Školovala se u Palestini, Kataru i na kraju odabrala da svoj dalji put nastavi u Srbiji, odnosno Nišu – rodnom gradu njene majke.

 

 

 

– Sa pet godina pošla sam u školu u Palestini, odakle je moj otac. Zatim sam se preselila u Katar, gde sam se školovala na arapskom i engleskom jeziku. Srednju školu završila sam u Novoj Varoši, gde moji roditelji danas rade, takođe kao medicinari. Tata je specijalista opšte i magistar endokrine medicine, a majka je fizioterapeut – priča nam Julija.

 

Foto: Privatna arhiva

Odlučila je, kako kaže, da studira u našoj zemlji, prvenstveno jer voli Srbiju i slobodu življenja koju pruža.

– Nadam se da ćemo i ovde što pre imati mogućnost obrazovanja kao u naprednijim zemljama. Veliku podršku tokom studiranja imala sam od svoje porodice, koja je bila uz mene, kao i od prijatelja i kolega, bez kojih bi sve, verovatno, bilo mnogo teže. Bila sam peti razred kad sam došla u Niš, kada sam počela školovanje. S obzirom na to da sam iz lekarske porodice, ta ljubav prema medicini je od malih nogu postojala i uvek mi je bio cilj da se bavim ovim humanim poslom i da jednog dana postanem koleginica mojim roditeljima – rekla nam je ova mlada doktorka.

Za uspeh koji je postigla na fakultetu, priča nam da je bilo potrebno mnogo odricanja, što mladima često teško pada.

– Medicina je zahtevna, i dobro sam znala koliko posvećenosti traži, pa sam bila spremna na to, na ulaganje sebe u sve ovo, na odricanje od mnogih drugih stvari zarad nečeg što je važnije – odlučna je ona.

 

Foto: Privatna arhiva

Upisala je Medicinski fakultet na opštem smeru i završila ga u rekordnom roku, ali je velike uspehe beležila i tokom studija, pa je dobitnik mnogobrojnih nagrada. Imala je nekoliko učešća na Biomedicinskom kongresu studenata na Kopaoniku, a kliničku praksu je radila na odeljenju neurohirugije. Tokom školovanja usavršavala je srpski jezik, a kod kuće je sa roditeljima vežbala i arapski jer je i on njen maternji jezik.

 

 

Planira da nastavi studije i upiše specijalizaciju iz hirurgije, za koju kaže da je u tesnoj vezi sa slikarstvom.

– Kada je reč o daljem radu, prema hirurgiji imam veliku strast. Znala sam od početka studiranja da je to moj budući poziv kojem želim da se posvetim i u koji ću da uložim sebe. Jer, to je pre svega zadovoljstvo, a potom posao. Konkretno bih volela da to bude plastična i rekonstruktivna hirurgija, ali sam vezana i za kardio i neurohirurgiju posle višemesečnog staža na klinici – otkriva nam Julija.

 

ŽELI DA POSETI OČEVU RODBINU

ISPRIČALA nam je Julija da je u Palestini poslednji put bila 2012. godine. Pre ravno deceniju.

– Ne zato što to ne želim, već radi granica koje su nepristupačne zbog ratnog stanja i velikih lista čekanja. Želja mi je da odem i posetim rodbinu svog oca i da se prisetim davnih vremena kada sam živela tamo – kaže Julija.

 

novosti.rs

Check Also

Alen Šeranić

Šeranić: Novim zakonskim rješenjima proširena prava pacijenata

  Novim zakonskim rješenjima prava pacijenata u Republici Srpskoj su proširena, a zdravstvena zaštita podignuta …

Powered by Master Media (TM)