Sport

Još tri koraka do cilja

677z381_ognjenovic-maja

 

Srbija uz promenljivu igru ruši sve redom, ali sada dolaze najteža iskušenja. – Sutra sa Francuskinjama za polufinale, a kapiten Maja Ognjenović odigraće 300. zvanični reprezentativni meč

Gledajući dosadašnje rezultate lagano deluje korak kojim idu naše odbojkašice ka trećem uzastopnom evropskom zlatu. U poslednje tri decenije to je pošlo za rukom samo Ruskinjama (1997, 1999. i 2001), ali igra je samo na momente imala šampionske karakteristike. Od šest duela, pet je dobijeno maksimalnim rezultatom, prvi put na evropskim šampionatima je savladana Rusija, koja je jedina Srbiju uzela dva seta. Ipak, nezadovoljstvo je prisutno u našem taboru zbog promenljive igre, od selektora do devojaka, uprkos činjenici da su redom rušilile prepreke i stigle do četvrtfinala.

 

[ads1]

 

 

Sada dolaze najteža iskušenja, a do cilj su još tri koraka. Za polufinale će se naše odbojkašice boriti sutra sa Francuskinjama (20 č), protiv kojih su u grupnoj fazi odigrale možda i najbolju partiju, ubedljivo slavile sa 3:0 (25:14, 25:13, 25:16). Po rečima selektora Zorana Terzića, većih problema kada je ishod u pitanju, ne bi trebalo da bude ni u četvrtfinalu. Ipak, očekuje mnogo jači otpor protivnika koji već sada priprema tim za Igre u Parizu 2024 godine, gde vidi šansu da kao domaćin konačno napravi veliki iskorak i u ženskoj odbojci. Međutim, da bi se izbegli bilo kakvi problemi, neophodno je da aktuelni svetski i evropski prvak podigne nivo igre i koncentracije.

-Dolazi faza takmičenja kada ne može da se pobeđuje sa bilo kakvom igrom. Činjenica je da Francuskia još ne može da se nosi sa vrhunskim reprezentacijama jer nemaju neophodnu dozu iskustva i mirnoću u igri, ali vidan je veliki napredak u odnosu kada smo igrali u grupi. Igraju veoma lepu odbojku i imaju veliki potencijal, dok naš ritam igre do sada nije bio na nivou kakav očekujemo. Tome je donekle kumovao i povećan broj dana trajanja šampionata, pauze između mečeva su dva pa i tri dana, pa je teže zadržati pažnju – ocenio je selektor.

Za kapitena Maju Ognjenović (37) motiv nikada nije bio sporan. Iako praktično veteranka, u svaki duel ulazi sa skoro jednakim žarom i to traje u dresu reprezentacije bezmalo dve decenije. Jedna i po je prošla od prve osvojene medalje (bronza na SP 2006. u Japanu), a jedna od najboljih srpskih sportiskinja svih vvremena, u Beogradu će imati priliku da osvoji i devetu sa najvećih takmičenja. Ima olimpijsko srebro i bronzu, svetsko zlato i bronzu, kao i dve zlatne evropske medalje, uz srebro i bronzu. Duel sa Francuskom će za nju ipak biti poseban, na parket će kročiti 300. put u dresu sa državnim grbom u zvaničnim utakmicama.

-Nisam znala za taj podatak, veliki je to broj. Mada, kada se osvrnem i vidim koliko je godina i takmičenja prošlo, onda mi tih 300 zvuči malo! U svakoj utakmici pokušavam da pronađem pravi motiv, ali ovaj podatak će sigurno povećati moj voljni momenat – istakla je Ognjenovićeva.

 

[ads2]

 

 

U meču sa Ruskinjama je osetila zamor i manjak energije, a koji dan kasnije vratila se i protiv Mađarica u stilu najboljeg svetskog dizača.

-Bolje se osećam. Došlo je do hroničnog premora koji je prouzrokovao i visoku temperaturu. Sada je sve u najboljem redu i bićemo svi spremni za Francusku. Glatko smo ih dobile u grupi, ali vidno su se podigle. Mi sa druge strane nismo još došle do šampionske igre i forme. Moraćemo da poradimo na voljnom momentu, koji je neophodan da dođemo do 100 odsto naše igre. A, tada, to je već poznato, ne postoji protivnik koji može da nam se suprotstavi – naglasila je kapiten naše reprezentacije.

 

politika.rs