Aktuelnosti Višegrad

JASENOVAČKI LOGORAŠI U POSJETI STAROM BRODU

U Višegrad su juče doputovali preživjeli logoraši iz Drugog svjetskog rata iz hrvatskih logora Jasenovca, Jastrebarskog i Siska u namjeri da posjete mjesto zločina nad 6.000 pobijenih Srba u Starom Brodu.
Predsjednica Udurženja „Preživjelih logoraša Jasenovca“ Dobrila Kukolj,rođena Batarić, prisjeća se da je sa deset godina iz iz potkozarskog sela Međeđa, kod Kozarske Dubice, odvedena u logor Jasenovac.

Preživjela je strahote mučenja, bila svjedok mučenja i ubijanja ostalih logoraša.
„ U Jastrebarskom logoru su maloj djeci uveče davne flašice sa „hranom“,ali to nije bio slatki napitak za uspavljivanje, već otrov, jer sva ta djeca ujutro su bivala mrtva“, priča Dobrila svjedočenje Sabljić Milice, kojoj su na taj način umoreni brat i sestra. Ona kaže da su mnoga djeca spašena zahvaljujući Crvenom Krstu i Dijani Budisavljević, koja je dosta mališana udomila kod hrvatskih porodica u Slavoniji.
I sama Dobrila je imala sreću da je u dom primi porodica Petrlić u selo Toranj, koja je imala četvoro djece.
Danas ona predvodi Udruženje preživjelih logoraša Jasenovca i kaže, da, dok god živi ima samo jednu želju a to je da priča istinu o Srbima pod NDH, tokom Drugog svjetskog rata.

Mihailo Galić je imao samo četiri godine, kada je sestrom, majkom i još četiri brata odveden u logor Jasenovac, da bi ih odatle uzeli od majke i spremili u dječiji logor Jastrebarsko. Otac Rade je transportovan u Njemačku na prinudni rad.
Pet brata Galića: Milovan, (1931), Milan (1933) Vaskrsije (1935) Mihailo (1937) i Zdravko (1939) oslobođenje su dočekali pokršteni u katoličkoj crkvi i jednoj hrvatskoj porodici, sa novim imenima, ali bez najmlađeg Đurađa (1941),koji je imao samo šest mjeseci, bez 12-to godišnje sestre Veselke i majke.
„Njih su ustaše pobile, a otac Rade nam se vratio iz njemačkog zarobljeništva 1945 godine i saznavši preko Crvenog Krsta za preživjele sinove došao je u selo i pokupio nas kao piliće“, priča nam Mihailo.

Sličnih sudbina, pedesetak preživjelih logoraša i njihovih potomaka, će danas obići mjesto zločina u Starom Brodu ,kod Višegrada, gdje će ih u spome kapeli dočekati protojerej Dragan Vukotić, koji će im predočiti sva stradanja srpske nejači 1941 godine, pod ustaškom kamom ozloglašenog Jure Francetića.

Članovi Udruženje preživjelih logoraša „Jasenovac-Jastrebarsko“, imaju cilj da njihovi potomci nastave da svjedoče o stradanju potkozarskih Srba, naročito djece, kako se ne bi zaboravilo,da se ne bi ponovilio.

Fb/Visegradske vesti

img_0491.jpg