Svijet

“Izmišljeni pisci” u vrhu top-lista

kd-TAJANSTVENI-PISCI_620x0

ANONIMNOST je jedno od prava koja su u ovom vremenu najugroženija, a mnogim piscima su bitni skoro kao voda i vazduh. U svetu opčinjenom slavom i “poznatošću” na makar onih Vorholovih 15 minuta, mnogi ne mogu da razumeju da postoje autori koji stvaraju iz iskonske potrebe za stvaranjem, a za to su im potrebni mir i mogućnost da “zađu” među ljude neprimećeni, da osluškuju, posmatraju, zapisuju… Zato je nakon prvobitnog šoka kada je jedno bedno novinarsko piskaralo “razotkrilo” identitet Elene Ferante kao olakšanje došla reakcija javnosti i njene milionske čitalačke publike – oni su to prosto izignorisali poručivši tako toj ljudskoj bedi i njemu sličnima da ih interesuje delo i da žele da spisateljicu sačuvaju od udara slave koji bi neminovno utišao njen glas.

Tako govori Ivan Bevc iz izdavačke kuće Booka, zahvaljujući kojoj je naša javnost otkrila upravo Feranteovu, čija je druga knjiga iz kultne “napolitanske tetralogije” pod naslovom “Priča o novom prezimenu” nedavno objavljena u prevodu Jelena Brborić.

“Bedno novinarsko piskaralo” bio je Klaudio Gati, tek poslednji u nizu mnogih koji su se bavili razotkrivanjem jedne od najintrigantnijih književnih misterija u novijoj istoriji – identiteta Elene Ferante. Gati je istraživački novinar ekonomskog lista, koji je kao “najnoviju Feranteovu” razotkrio prevodioca Anitu Raju – zahvaljujući tokovima novca, tj. neuobičajeno visokim uplatama za jednog prevodioca. Ipak, “preračunao se” on – izostala je buka u medijima, kampovanje paparaca pred (milionski vrednom) kućom potencijalne Feranteove i njenog supruga, pisca (čiji su literarni stil odmah brojni “kritičari” poistovetili sa Eleninim).

Sama Elena Ferante, ko god bila, objasnila je svoj izbor da ostane anonimna, rekavši da je za nju najbitnije da zadrži kreativni prostor – koji upravo omogućava “strukturalno odsustvo autora”. Draž njenih knjiga delimično, ipak, svakako leži i u anonimnosti pisca, a znatiželja o njegovom identitetu je, kažu, proizvela književne detektive u broju koji nije viđen od razotkrivanja Džoa Klajna kao autora romana o Klintonovoj predsedničkoj kampanji iz 1992, intrigantnog naslova – “Anonimus”.

Dok se Feranteova “slobodnom voljom” opredelila da piše pod pseudonimom, postoje i pisci za koje je to jedini mogući izbor: autorke romansiranih intimnih ispovesti slobodoumnih Marokanki, ili naprednih Saudijki, teško da bi sačuvale i goli život, a kamoli doživele brojne prevode svojih dela i tako doprle do miliona čitalaca širom planete – da ne pišu pod pseudonimima.

ČETIRI RUKE, JEDNO IME

POSTOJE i (ne samo bračni) parovi koji se “ujedinjuju” pod jednim pseudonimom, a pre koju godinu “razotkriveni” su Šveđani Aleksandar i Aleksandra Andoril, koji su svoje odvojene književne karijere i imena “spojili” i sakrili iza imena Laš Kepler – pod kojim stvaraju hit trilere.

Na tragu Ksenofana, Voltera, Londona, Tvena ili našeg Nušića, svoja “alternativna ja” (i to vrlo kreativna i plodna) su stvorili i neprikosnoveni vladari top-lista poput Jua Nesbea, Džoane K. Rouling ili kraljice ljubavnih romana Nore Roberts koja “u drugom životu” piše – SF krimiće.

Kultni ruski pisac Viktor Peljevin, toliko se izolovao od “književne elite” i javnosti da teoretičari zavere dovode u pitanje – i samo njegovo postojanje, pripisujući njegova dela grupi autora (čak i kompjuteru!).

– Intervjue ne daje, ne pojavljuje se da primi nagrade, komunicira samo preko svog agenta, a kažu da najčešće obitava u budističkim manastirima u šta je ipak teško poverovati kada pročitate njegove savršene satire naše stvarnosti – kaže njegov srpski izdavač, Bevc. – Dakle, velika je šansa da dok čitate ovaj tekst, u kafeu baš pored ili iza vas sedi neka buduća Feranteova, Peljevin, Pinčon… pa bolje pripazite šta pričate.

IME PRAVO, LIK NEPOZNAT

TOMAS Pinčon, redovni kandidat za Nobelovu nagradu, među retkim je (pretpostavlja se) živim piscima kog ne bi prepoznao ni najposvećeniji paparaco – njegova odluka o potpunom povlačenju iz javnosti i usamljeničkom životu postala je mit za sebe, pa i tema šala poput onih u seriji South Park, gde kultnog autora “predstavljaju” sa nekakvom vrećom na glavi.

novosti.rs