Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Izložba “Moderna” u Andrićgradu

Izložba “Moderna” u Andrićgradu

foto: fb/Radio Stanica Vgd
foto: fb/Radio Stanica Vgd

 

Kao dio likovnog programa međunarodnog filmskog festivala Kustendorf, Galerija Andrićevog instituta kao domaćin izložbe i Kuća legata iz Beograda odabranim radovima iz svoje kolekcije publici su predstavili remek djela srpske moderne izložbom pod nazivom “Moderna”, izbor radova iz kolekcije Kuće legata.

Moderna je uzeta kao vremenski okvir i umjetničko iskustvo koje je pratilo rad umjetnika čija su djela predstavljena.

 

 

– Izdvojili smo 23 rada renomiranih umjetnika kako bi ih predstavili u okviru tematike moderna. Naša kolekcija broji na stotine radova likovne i primjenjene umjetnosti, a tu je bogata i arhivska građa – izjavila je autor izložbe Dina Pavić.

Postavka ove izložbe je samo jedno od mogućih viđenja bogate kolekcije i pokazuje da je ona kao takva nezaobilazna stanica u sagledavanju i praćenju tokova srpske moderne.

 

 

 

– Ova izložba je posebno značajna baš zato što obuhvata čitav jedan umjetnički pravac u kome su stvarali najznačajniji srpski stvaraoci koji su zauzeli značajna mjesta i na svjetskoj umjetničkoj sceni – izjavila je rukovodilac Galerije Petar Lubarda Andrićevog instituta Gorica Ćećez.

 

 

Kuća legata je institucija u Beogradu, koja brine o legatima koji su dati gradu Beogradu od 1955. godine do danas.

– Mi smo osnovani kao ustanova koja će se starati o legatima i poklonima koje su gradu Beogradu ostavili njegovi istaknuti žitelji i umjetnici. Na izložbi se nalaze radovi iz svih 11 legata o kojima se staramo – izjavio je v.d. direktora Kuće legata Filip Brusić – Renaud.

Izložba u Andrićgradu biće otvorena do 28. februara.

 

Izvor: RTRS

Check Also

89611563

Porast evidentiranih krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminlaiteta

U Policijskoj upravi Foča, danas 18.02.2020.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata …

Powered by Master Media (TM)