Zanimljivosti

Isplati li se gajiti maline u staklenicima

MALINA-PETLOVACA-BERBA-12-1000x650

 

Najintenzivniji  način gajenja maline za ranu i vansezonsku proizvodnju je  kada se postiže 3-4 puta veća cena na tržištu. Visoka je investicija, programirana primena svih mera, ali je i skup proizvod!
Prednosti su: ranije sazrevanje i programiranje zrenja prema zahtevima tržišta, kontrolisani uslovi gajenja (korišćenje posebnih supstrata, doziranje đubriva, navodnjavanje, smanjena zaštita , regulisanje toC i RVV). Gaji se u kontejnerima u različitim supstratima (kokosov treset; mineralna vuna; mešavina treseta, glistenjaka i peska – preporuka sa Cornell-a).

 

[ads1]

 

Kod ovakvog sistema gajenja koristi se supstrat pod nazivom kokosov treset i po dva izdanka su u saksiji. Korišćenje potpornih greda ili stubova (metalnih, drvenih) dužine oko 2,1m za koje se vežu jaki konopci ima za cilj obezbeđivanje uspravnog rasta izdanaka, postizanje većih prinosa i boljeg kvalteta ploda, kao i jednostavniju zaštitu i berbu.
Pre unošenja u zaštićen prostor sa grejanjem kontejneri sa izdancima se drže 800 -1000h (40-50 dana) u hlađenom skladištu na temperaturi  nižoj od 5°C .

Sorta Tulameen zahteva 8 nedelja izlaganja niskim temperatura  da bi izašla iz biološkog mirovanja.
Početne temperature  u plasteniku / stakleniku trebaju da budu 10°C tokom noći i 18 °C preko dana, a optimalna  temperatura za fotosintezu maline je 22°C , noćna 13°C.
Optimalna RVV se održava između 65-75%. Biljke se đubre dodavanjem sporo oslobađajućih đubriva u podlogu – supstrat uz
prihranjivanje sa rastvorom đubriva koje sadrži 100 ppm N do cvetanja, a zatim se nivo redukuje na 50 ppm N i dodaju se ostala najvažnija makro i mikro hraniva – aplicira se preko sistema injektora zakačenog za zalivni sistem.
Optimalna pH vrednost rastvora đubriva je 5,5 – 6,5.

 

[ads2]

 

Nakon 10-12 nedelja (2-2,5 meseca) od unošenja biljaka u plastenik nastupa zrenje plodova. Biljke se mogu unositi i iznositi iz hladnjače po potrebi u odgovarajuće doba godine, da bi se i godišnjim izdancima obezbedila hladnoća tj. simuliraju se uslovi zime i leta. Kombinacijom hladnjače i plastenika/staklenika eliminiše se gajenje na otvorenom i omogućuje proizvodna sezona maline tokom cele godine!!!

Kada se gaji u zaštićenom prostoru malina na jednom hektaru daje rod između 30 i 40 tona,odnosno od 300 do 400 kilograma na jednom aru, dok ako se gaji na otvorenom njen rod se kreće između 75 i 150 kilograma po aru.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Nebojša Mladenović,