Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kuće i vrt / Heritidž, dvorodna sorta maline

Heritidž, dvorodna sorta maline

info-malina-heritidz
Heritidž spada u grupu remontantnih ( dvorodih ) sorata maline . Našla je mesto u proizvodnji kao rezultat povećane potrošnje svežiih plodova maline u vansezonskom periodu. Poreklom je iz Amerike. Jedna je od najstarijih i najzastupljenijih remontantnih sorti maline u svetu. Gaji se u SAD i Poljskoj, a sporadično i u Srbiji.

 

Sazreva kasno. U jednogodišnjem proizvodnom ciklusu zrenje plodova nastupa početkom avgusta i traje sve do prvih mrazeva u jesen. Međutim , gajena kao dvorodna sorta prvi rod donosi u avgustu na jednogodišnjim izdancima, a drugi rod na dvogodišnjim izdancima početkom jula sledeće godine. Izdanci su brojni, snažni, uspravni i rodni.

Plod je srednje krupan ( 3-3,5 g) zarubljeno kupast, crven, čvrst i slatkonakiseo . Po kvalitetu zaostaje za jednorodnim sortama.Lako se bere, pa je pogodna i za mehanizovanu berbu.Кoristi se uglavnom za svežu potrošnju ,a ostatak se zamrzava i preradjuje

U cilju produžetka perioda berbe proizvodjači ovu sortu sve više zasnivaju kao plasteničku ili kao polu natkrivenu. Pored izbegavanja ranih jesenjih mrazeva i prekida berbe u plastenicima je obezbedjena bolja zaštita od biljnih bolesti i štetočina.

Savetodavac: Nebojša Brzaković, PSSS Užice

infoagrar.rs

Check Also

20210510190626_660864

Šta trebate raditi u maju da biste imali bogatu baštu

  Proljeće je stiglo, a sa njim i radni zadaci koji čekaju na vrijedne baštovane. …

Powered by Master Media (TM)