Aktuelnosti Višegrad

HE na Drini obilježile 30 godina rada

097201
U Višegradu je obilježena tridesetogodišnjica puštanja u rad hidroelektrane na Drini. Ova hidroelektrana proizvela je do sada 27.000 gigavat časova električne energije i time postala okosnica Elektroprivrede Srpske i razvoja pet opština gornjo- drinske regije.
 Milan Gavrilović proveo je radnik vijek na HE u Višegradu. Radio je i godinu dana na izgradnji HE nakon čega je ostao i radio na mašinskom održavanju pogona. Sretan je što se rukovopdstvo sjetilo i pozvalo na ga na proslavu jubileja.

– Te 1989. smo počeli sa prvim agregatom, a kasnije i sa drugim. U tom je došao rat i veoma teška vremena – kaže Gavrilović.

Planiranje i projektovanje HE u Višegradu počelo je 1975, gradnja u kojoj je učestvovalo 5.000 radnika nekoliko godina kasnije, da bi 1989. bila svečano puštena u rad. Od tada do danas, HE Višegrad je redovan i stabilan snabdjevač električnom energijom.

[ads1]

Preduzeće “Hidroelektrane na Drini” za 30 godina rada na tri turbine instalisane snage 115 megavata proizvelo je 27.677 gigavat časova električne energije, rekao je direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Nedeljko Perišić.

On je naglasio da su to impresivne cifre, ali da su najvažniji ljudi koji su simbol izuzetnog poduhvata, velikog uspjeha, savladanih poteškoća, kao i svih koji su učestvovali da ovo preduzeće bude ono što jeste, ali i zalog za budućnost.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović rekao je da je čast i zadovoljstvo biti na obilježavanju 30 godina uspješnog rada preduzeća.

– Ova hidroelektrana je u velikoj mjeri doprinijela razvoju ovog kraja. Četiri opštine Republike Srpske, Novo Goražde, Rudo, Rogatica, Višegrad i Goražde, sa pet miliona maraka se pune iz budžeta ove hidroelektrane koja ima 300 radnika. Radi se infrastruktura, pomažu se socijalne kategorije, razvoj sporta i kultura – istakao je Petrović.

Kao dogovaran menadžment, dodao je, planiraju da krenu u revitalizaciju i obnovu pogona koji bi i narednih 30 godina bio redovan proizvođač električne energije – rekao je Petrović.

[ads2]
HE u Višegrad je privredni biser Srpske sa oko 300 radnika koji nema viška zaposlenih. Posebno se izdvaja po visokom stepenu socijalne odgovornosti za opštine u slivu rijeke Drine.

“Hidroelektrane na Drini” oslonac su privrednog i društvenog razvoja Višegrada i cijele regije. Uvjeren sam da je budućnost kompletnog energetskog sektora u Republici Srpskoj i BiH svijetla i izvjesna, posebno kad je riječ o proizvodnji električne energije iz prirodnih i obnovljivih izvora – istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Na svečanost povodom 30 godina rada HE Višegrad dodjeljene su jubilarne nagrade radnicima za višegodišnji rad dok su za doprinos u razvoju preduzeća odlikovani predsjednica Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković i ministarka prostornog uređenja Srebrenka Golić.

rtrs