Region

Haradinajev brat prijeti: Ako Ramuš bude izručen Srbiji, na Kosovu neće biti Srba

094849

Poslanik kosovske skupštine Daut Haradinaj koji je brat lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, izjavio je da na Kosovu neće biti ni jednog Srbina, ukoliko Ramuš bude iz Francuske izručen Srbiji.

Učestvujući u emisiji “Infoboks” na TV Dukađini, Haradinaj je prijetio i ratom ukoliko sud u Kolmaru, u Francuskoj, donese odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji.

“Mogu nas uvesti u rat, ništa drugo. Јa za druge ne znam, ali znam za sebe: ako pogriješe i ako to urade (izruče Haradinaja) treba da budu spremni za ozbiljnije teme. Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale”, rekao je Daut Haradinaj.

Apelacioni sud u Kolmaru odlučio je u četvrtak da Haradinaj ostane u Francuskoj i čeka naredno ročište, 27. aprila, na kojem i sud trebalo da se donese odluku o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaj je juče posle završetka ročišta rekao da očekuje da će 27. aprila biti oslobođen.

U izjavi za prištinske medije, Haradinaj je pozvao svoje pristalice da budu mirni jer smatra da je “pravda u cjelosti na njegovoj strani”.

Haradinaj je optužen za ratne zločine na Kosmetu tokom rata 1998. i 1999. godine, dok je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu, po Interpolovoj poternici Srbije zbog optužbi za ratne zločine.

Francuski sud ga je 12. januara pustio iz prtivora ali uslovno, da u Francuskoj sačeka konačnu odluku o izručenju.

Haradinaja je 2012. godine Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Јugoslaviji oslobodio optužbe za ratni zločin.

Izvor: RTS, Beta