Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Gradnja autoputa Požega-Kotroman kreće sledeće godine

Gradnja autoputa Požega-Kotroman kreće sledeće godine

autoput--saobracaj-put-a-vasi-nnn

 

Projektna dokumentacija za gradnju drugog pravca autoputa od Beograda do Sarajeva, Požega – Kotroman, biće završena ove godine, a radovi bi mogli da počne 2021, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je nakon sastanka sa ministrom za transport i komunikacije BiH Vojinom Mitrovićem, u Vladi Srbije, prenela novinarima da je sastanak bio vrlo uspešan i da je dogovoreno da se već naredne sedmice formira operativni tim koji će se baviti realizacijom zajedničkih projekata.

Kazala je da je izabran izvođač radova za zajednički granični prelaz na mostu između Ljubovije i Bratunac i da bi njegova gradnja mogla da bude završena već do kraja ove godine ili početkom 2021.

 

 

 

Ministarka je rekla da je sa kolegom Mitrovićem razgovarala o već izgrađenom mostu na Drini između Ljubovije i Bratunca, koji će biti funkcionalan kada bude izgrađen zajednički granični prelaz na strani Republike Srpske.

Zahvalila je ministru Mitroviću i Miloradu Dodiku na donošenju određenih odluka i izboru izvođača radova.

„Razgovarali smo i o rekonstrukciji još 11 mostova i verujem da ćemo vrlo brzo potpisati sporazum o toj rekonstrukciji. Vlada Srbije obezbedila je budžet za šest mostova koje ćemo zajednički rekonstruisati”, navela je Mihajlović.

Izrazila je zadovoljstvo što je ministar Mitrović prvo u Srbiji posetio njeno ministarstvo.

„Infrastruktura povezuje ljude, a nama je važno da povežemo naš narod i da ljudi sa obe strane Drine imaju što bolju komunikaciju. Dogovorili smo se da formiramo operativnu grupu koja će se već sledeće nedelje dogovarati o svom prvom sastanku i baviti ovim važnim temama”, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da su započeti radovi na izgradnji autoputa od Beograda do Sarajeva na pravcu Kuzmin – Sremska Rača i dodala da se radovi odvijaju dogovorenom dinamikom.

„Razgovarali smo o železničkoj vezi između Beograda i Sarajevu, što je za nas takođe značajno”, kazala je ministarka i podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome govorio još pre dve godine.

Kaže da je danas na sastanku bilo reči o potencijalnim pravcima i vrednosti investicije.

Ministar Mitrović je rekao da je došao kao ministar u prvu zvaničnu posetu Srbiji i zahvalio predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na pomoći Republici Srpskoj i BiH u prethodnom periodu, prenosi Tanjug.

 

 

Dodao je da je Srbija pomogla Republiku Srpsku sa skoro 30 miliona evra, što je vrlo važna pomoć.

„Razgovarali smo o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo i hvala predsedniku Vučiću koji je prihvatio da Srbija finansira izgradnju mosta na Savi, koji spaja dva naroda i dve države, Srbiju i Republiku Srpsku, a time i BiH”, naveo je.

Mitrović je rekao da je sa ministarkom Mihajlović razgovarao i o unapređenju železničkog saobraćaja.

„Nadam se da ćemo imati izuzetno dobru saradnju, zbog čega ćemo formirati operativni tim koji će pratiti ove aktivnosti. Daćemo punu podršku planiranim projektima da se što pre završe”, zaključio je Mitrović.

 

politika.rs

Check Also

234187A3-4A2C-4304-9EB3-44E62DE8A9EA

Apel da se izbjegnu gužve: Mlađi da ne idu u kupovinu kad i penzioneri

  Odluka da se lica starija od 65 godina u RS mogu kretati dva puta …

Powered by Master Media (TM)