Breaking News
Home / Zanimljivosti / Tehnologija / Google Maps uveo navigaciju u zatvorenim prostorima

Google Maps uveo navigaciju u zatvorenim prostorima

20210330174843_654103

 

Kompanija Google vrijedno radi kako bi aplikacija Google Maps bila što korisnija te povremeno uvodi nove mogućnosti, a jedna je upravo postala dostupna.

Google je predstavio niz poboljšanja aplikacije Maps zbog kojih bi ona trebala biti korisnija u različitim situacijama. Novost je svakako uvođenje AR navigacijskog alata Live View za neke zatvorene lokacije poput određenih tržnih centara, aerodroma, tranzitnih stanica i slično.

Takođe, prioritet imaju ekološki prihvatljivije rute, a dodani su i podaci o vremenu i kvaliteti zraka. Takođe integrisane su opcije preuzimanja i dostave kada je riječ o prodavnicama namirnica.

Live View je AR mogućnost koja korisniku omogućava da tačno vidi svoju destinaciju tako što usmjeri kameru prema svom okruženju, nakon čega mu se prikažu navigacijske upute. Kako bi se to omogućilo, Google je razvio potpuno novu tehnologiju nazvanu globalna lokalizacija, koja koristi AI za skenirane desetina milijardi fotografija street viewa i mapira ih sa slikom na mobitelu kako bi locirao korisnika.

 

 

Google je adaptirao tehnologiju kako bi se precizno odredila visina i lokacija objekta u zgradi. Ova nova mogućnost se može koristit npr. na aerodromu kada korisnik traži gate ili kada traži određeni restoran u trgovačkom centru.

Također, pomoći će mu da pronađe najbliži lift, stepenice, bankomat, toalet, šaltere za check-in, prodajna mjesta za karte i drugo, prenosi klix.

Indoor Live View je dostupan u pojedinim američkim trgovačkim centrima koji se nalaze u Newarku, Los Angelesu, Chicagu, San Franciscu, San Joseu, Seatleu i Long Islandu. U narednim mjesecima će se proširiti na odabrane tranzitne stanice, trgovačke centre i aerodrome u Tokiju i Cirihu, a potom i na ostale lokacije.

Također, fokus je i na ekologiji, tako da će aplikacija ponuditi rutu koja je ekološki najprihvatljivija. Ova opcija će biti dostupna od juna u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, a potom i u ostalim zemljama svijeta.

Google radi i na prikazu svih transportnih ruta na istoj stranici bez potrebe za odvojenim tabovima za rute automobilom, javnim prijevozom i pješačenjem.

 

nezavisne.com

 

Check Also

viber-telefon-poruka-872x581

VIDEO POZIVI Viber proširio grupne poruke na 30 učesnika

  Aplikacija za komunikaciju Rakuten Viber saopštila je danas da će proširiti kapacitet grupnih video …

Powered by Master Media (TM)