Aktuelnosti Višegrad

Forum za bezbjednost lokalne zajednice osudio nedavni napad na povratnike u selu Omeragići

 

akt

 


Nemili događaj u Omeragićima osuditi i vinovnike ovog čina, koji nema nacionalnu konotaciju, izvesti pred lice pravde, zaključak je današnje vanredne sjednice Foruma za bezbjednost opštine Višegrad.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević kaže da je Forum jednoglasan u osudi ovog događaja koji nije motivisan nacionalnom mržnjom već je čin pojedinca iz koristoljublja.

„Osuđujem ovakav događaj i očekujem od svih istražnih organa da što prije privedu lice ili lica koja su učestvovala u ovom djelu, koje je za posledicu imalo i fizičke povrede naših sugrađana“ rekao je Đurević.

Bezbjednost građana je prioritet kako Ministarstva unutrašnjih poslova tako i opštine Višegrad,kaže čelni čovjek lokalnog parlamenta Srpko Baranac.

„Na svima nama je da pošanjemo što više poruka da su ljudi bezbjedni i da mogu mirno da žive u našem gradu, bez obzira koje su nacionalnosti“.

Srpska pravoslavna crkva, parohijani i sveštenici Višegrada su protiv svake vrste nasilja, kaže sveštenik Aleksandar Topalović uputivši apel svim ljudima.

„Apelujem na sve koji žive u Višegradu da se u mjesecu Časnog posta i Ramazana vratimo porukama mira i ljubavi koje naše vjere i propovjedaju, da se ovaj nemili događaj rasvjetli, a oštećeni što prije oporave, te da našim molitvama i djelovanjem sačuvamo mir na ovim prostorima“, rekao je on.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Višegradu Hasan Efendija Skorupan kaže da je današnja sjednica Foruma veoma značajna jer daje mogućnost za unaprijeđenje odnosa.

„Narod Višegrada zajednički proslavlja sve blagdane ali trebamo ovako raditi jer je to prilika da djelujemo na fonu snašne poruke- da sačuvamo mir i toleranciju u našem gradu“, kazao je on.

Podsjećamo, napad na povratnike u selu Omeragići kod Višegrada, dogodio se 23. marta, a izvršila ga je za sada nepoznata maskirana osoba.

O.Marković