Zanimljivosti

Da li ste čuli za krušinu, i za šta je dobra

krusinaolsova

Lekovita biljka krušina koja je poznata i pod nazivima frangula, krkovina, pasja leska ili pasje grožđe, može se naći u Evropi, severnoj Africi, zapadnoj Aziji, Sibiru, Kini i Meksiku.U narodnoj medicini prvi put je počela da se upotrebljava u 16. veku. Raste kao drvoliko šiblje i do 6 metara u visinu. Njena lekovita kora je zelenkaste boje, glatka i tanka, kasnije postaje sivosmeđa. Krušina kora se skida sa mladih stabala i debljih grana,  krajem zime i početkom proleća,  pre nego što biljka počne da lista, pa se seče na tanke, dugačke trake i suši u hladu na promaji.

Naseljava vlažne niske šume, područja oko reka i potoka.  Ređe se javlja na svežim zemljištima u brdskim regionima. Pogoduju joj kiselija siromašnija zemljišta. Podnosi priličnu zasenu. Na terenu Vojvodine, naseljava šumske biljne zajednice i to u području Subotičko-Horgoške peščare (as.Salicetum cinereae, as. Carici elatae-Fraxinetum angustifolia) i dr.

Kora pomaže kod nadimanja, pritiska i bola u crevima, hronične opstipacije. Pospešuje rad jetre, protok žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenčića. Deluje i kod slabog pamćenja, pritiska u glavi, bolova u očima zbog oslabljenog vida.

[ads1]

Od krušine se spravljaju čajevi i za bolove u predelu srca nastalih zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, hroničnog zatvora, hemoroida, ali i kod izostanka menstruacije. Čajevi ne treba da se koriste duže od jedne do dve nedelje.

Čaj od krušine je najdelotvorniji u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, ali ne treba da ga piju trudnice i dojilje, kao ni deca mlađa od 12. godina. Ne sme da se upotrebljava ni kod stomačnih bolova nepoznatog porekla, zapalenja slepog creva i trbušne maramice, zavezanih creva, odnosno ileusa, kao ni kod čira na želucu i za vreme menstruacije.

[ads2]

Čaj:

Kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (200ml) hladne vode, zagrejati i sasvim malo prokuvati. Sud poklopiti i ostaviti da se čaj ohladi, a zatim procediti. Piti šolju čaja uveče pred spavanje, a po potrebi i ujutru pre jela.

Nedovoljno obrađena kora od krušine može imati štetno dejstvo i ne sme se koristiti za pravljenje čaja.

Izvor: Domaćinska kuća