Breaking News
Home / Susjedne opštine / Čajniče / Čudesna priča o ikoni Svete Bogorodice Trojeručice

Čudesna priča o ikoni Svete Bogorodice Trojeručice

AF769570-30EE-4D99-9A4C-D5E1FB9FE505

 

 

Pomenutu ikonu je Sveti Sava doneo u Hilandaru nakon dolaska iz Svete zemlje 1229. godine. Boravila je u manastiru sve do 1347. godine nakon čega je prilikom posete, car Stefan Dušan, uz blagoslov manastira uzima i odnosi u Srbiju.
Do kraja 14. veka ikona iz nepoznatog razloga i na nepoznat način prelazi sa dvora cara Dušana u vlasništvo Studenice. Početkom sledećeg veka Srbija u punom jeku postaje meta napada turskih osvajanja. Obavešteni da Turci dolaze sa namerom da opljačkaju manastir Studenicu monasi su se žurno postarali da spasu najvrednije dragocenosti.

 

 

 

Nažalost, ikonu Svete Bogorodice Trojeručice nisu mogli da ponesu sa sobom zbog već prevelikog tereta koji su trpeli te su je stavili i učvrstili na samar jednog magareta koje su jednostavno pustili da ide svojim putem.
Da li voljom Gospodnjom ili pukom slučajnošću magare je prošlo gotovo celu Srbiju, Makedoniju i uspelo da stigne čak do Svete Gore, nedaleko od manastira Hilandar.
Manastirski monasi su skinuli ikonu sa leđa magareta koje je odmah nakon toga uginulo. Na ovom mestu sazidan je spomenik u znak zahvalnosti što je ikona Svete Bogorodice Trojeručice po drugi put došla u manastir u kome se još uvek nalazi.

Izvor: Srpska istorija

Zdravko Elez

Check Also

30-u-cajnicu_620x0

Karadžić: “Nek nam Čajniče bude bolje”

  Kao što je to već postala tradicija poslednjih godina i na kraju ove godine …

Powered by Master Media (TM)