Auto-moto

“Čirokanac” se vraća u velikom stilu

Jeep Cherokee već neko vrijeme odsutan je sa tržišta, ali bi to uskoro moglo da se promijeni.

Šef brenda Jeep, Antonio Filosa, potvrdio je da je D-segment SUV u planu, i mada nije eksplicitno naveo Cherokee, prokomentarisao je: “vjerovatno pogađate kako će se zvati”.

Ne zna se mnogo o predstojećem modelu u ovom trenutku, ali kako je prenio specijalizovani sajt The Drive, bar za sada neće biti u pitanju EV.

Filosa je, kako prenosi Car & Driver, rekao da će imati nekoliko različitih pogonskih sklopova, odnosno “više različitih opcija” – vjerovatno su u pitanju tradicionalni i hibridni modeli.

Redizajnirani Cherokee će, čini se, početi da se proizvodi negdje u drugoj polovini 20205. godine, i koštaće manje od 40.000 dolara. Ne zna se tačna cijena, ali prethodna varijanta ovog modela (2023) je bila oko 38.000.

Krajem 2022. godine, Stellantis je objavio da će do daljeg biti zaustavljena fabrika u kojoj se Cherokee pravi, i kao razlog za to naveli su “više faktora, poput korone i svjetske nestašice mikročipova”.

Zanimljivo je da je, pre aktuelnog modela, Jeep Cherokee mogao da se kupi za 28.000 dolara, a ekstremno povećanje cijene brend je pravdao “povećanim troškovima u svjetlu elektrifikacije automoto tržišta”.

nezavisne.com