Zanimljivosti

Brusnica

brusnica3

 

Opis biljke: Brusnice spadaju u bobičasto voće koje, kao i borovnice, potiču iz Sjeverne Amerike. To je tvrda i crvena bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti ukus. Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosjedioci Amerike kao lijek za mnoga stanja, između ostalog i za upalu mokraćnih puteva.

 

[ads1]

 

U posljednje vrijeme, veoma je popularan sok od brusnica. Osim toga, ovaj se dragocjeni plod može koristiti u svježem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu pripremati i različite sosove i ukusna jela. Brusnice su, nutricionistički gledano, posebni plodovi bogati različitim zaštitnim materijama, uz klasične vitamine i minerale i druge hranljive sastojke (vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna). U njima su otkriveni brojni bioflavonoidi (npr. quercetin) koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, čime smanjuju rizik obolijevanja od različitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog crijeva). U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprečavale rast ćelija raka, već i njihovo metastazirane. Antioksidanti osim toga pomažu i pri prevenciji određenih faktora koji podstiču nastanak kardiovaskularne bolesti. Hipuricna kiselina, koja se također nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifungalna (protiv gljivica) svojstva.

 

[ads2]

 

Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog djelovanja, pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid. Brusnice uz sve to, djeluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabetičare. Najvažnija stanja kod kojih se preporucuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slučaju upala mokraćnih puteva, budući da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko djelovanje bas u tom djelu tijela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu. Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zubi i desni.

narodnilijek.com