Aktuelnosti RSAktuelnosti VišegradČajničeNovo GorazdeRogaticaRudo

BEZUSPJEŠNI KONKURSI Niko ne želi biti notar u 40 lokalnih zajednica

Već treću godinu Ministarstvo pravde Republike Srpske bezuspješno pokušava pronaći notare za pojedine lokalne zajednice.

Otkako je izmijenjen zakon o notarskoj službi, na konkursu Ministarstva se svake godine nađe četrdesetak opština u kojima zbog neisplativosti niko ne želi biti notar.

Važno je napomenuti da je Ministarstvo pravde posljednjim Zakonom o notarskoj službi predvidjelo najmanje jedno službeno sjedište notara u svakoj lokalnoj zajednici i ukinulo kriterijum da jedan notar ide na 20.000 stanovnika.

Ministarstvo je nedavno raspisalo konkurs putem kojeg traži notare za 40 lokalnih zajednica i to za opštine Sokolac,  Istočni Stari Grad, Trnovo, Berkovići, Bileća,  Višegrad,  Vlasenica, Vukosavlje, Gacko, Donji Žabar, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Kostajnica, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Ljubinje, Milići, Nevesinje, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo,  Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Rudo, Srbac, Srebrenica, Stanari Han Pijesak, Čajniče, Šekovići, Šipovo, Prnjavor i Šamac.

Za svaku od ovih zajednica je raspisan konkurs za po jednog notara, a poznato je da većina opština sa ovog spiska već godinama ne može pronaći nekog ko želi  biti notar na njihovom području.

Za Capital su stručnjaci ranije istakli da se ni od koga ne može očekivati da ukoliko ne može imati održivu notarsku kancelariju u nekoj opštini ostavi svoj siguran posao i bude notar u lokalnoj zajednici gdje se to ne isplati.

srpskainfo.com